Να μια απορία που δε θα σας πέρναγε ποτέ από το μυαλό! Αν η μάχη δεν ήταν για την εξουσία, αλλά για την… τυροκομία, ποιος θα ήταν ο νικητής; Αν οι ήρωες του Game of Thrones ήταν τυριά… τι τυριά θα ήταν;

Υπάρχουν αυτοί που το λατρεύουν και αυτοί που δεν έχουν μπει ακόμα στον κόσμο του. Το Game of Thrones μας έχει καθηλώσει μπροστά από τις οθόνες μας για επτά σεζόν και μας έχει χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές. Στις 14 Απριλίου επιστρέφει για όγδοη και τελευταία φορά και εμείς δε θα μπορούσαμε να μη γράψουμε ένα άρθρο, το οποίο να είναι αφιερωμένο στις δύο αγάπες μας.

Daenerys Targaryen – Wagashi

GameOfThrones wagashi

Γνωστή και ως «η μητέρα των δράκων», «καταλύτρια αλυσίδων», «Θυελλογέννητη», «Καλίσι», η Daenerys Targaryen αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και αγαπημένους χαρακτήρες του Game of Thrones. Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να γίνει η βασίλισσα του Westeros, ξέρουμε όμως ότι αν ήταν τυρί σίγουρα θα ήταν Wagashi. Πρόκειται για ένα τυρί που προέρχεται από την Αφρική, μία ήπειρο που θυμίζει τα μέρη που την πρωτοσυναντήσαμε. Παρασκευάζεται κυρίως από ανθρώπους της φυλής Fulani. Είναι ένα σκληρό τυρί, όπως και ο χαρακτήρας της, και δε λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες! Βασικό, μιας που η Daenerys τα πάει πολύ καλά με τη φωτιά! “Dracarys” κανείς;

The Night King – Roquefort

GameOfThrones BlueCheese

Η απειλή που έρχεται από τον μακρινό Βορρά. Ένας βασιλιάς που έχει καταφέρει να τρομοκρατήσει ακόμα και τους πιο γενναίους (aka Jon Snow). Είναι παγωμένα λευκός και έχει μπλε μάτια. Πέρα λοιπόν από τον προφανή συνειρμό σε σχέση με το Roquefort, το οποίο και αποτελεί τον βασιλιά των μπλε τυριών, απαιτεί και θάρρος για να το δοκιμάσεις. Εξάλλου, η μούχλα που το συντροφεύει μας κάνει να σκεφτόμαστε και λίγο το στρατό του!

Ned Stark – Φέτα

GameOfThrones Feta

Ήταν ένας από τους βασικούς και αγαπημένους μας ήρωες, όμως η ζωή του είχε μια γεύση ελληνικής τραγωδίας. Παρουσίασε το παιδί της αδερφής του σαν δικό του, εμπιστεύτηκε τα λάθος άτομα και το πλήρωσε με τη ζωή του. Οπότε, το τυρί που θα επιλέγαμε θα ήταν σίγουρα ελληνικό και δε θα μπορούσε να ήταν άλλο από τη Φέτα. Καταλαμβάνει ηγετική θέση ανάμεσα στα ελληνικά τυριά, αποπνέει σεβασμό και έχει άμεση σχέση με την παράδοση. Ο Χειμώνας είναι εδώ… το ίδιο και η φέτα.

Cersei Lannister – Brie

GameOfThrones Brie

Αδίστακτη, χειριστική, πανούργα, δυνατή αλλά πάνω απ’ όλα βασίλισσα. Η Cersei Lannister έχει ξεδιπλώσει τα χαρίσματά της πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σειράς και μπορούμε να πούμε πως έχει κερδίσει με το σπαθί της μία θέση στη σκακιέρα των εξελίξεων. Αν ήταν τυρί, λοιπόν, δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο πέρα από το γαλλικό Brie (σύνδεσμος για τα Τυριά του Κόσμου). Το πιο γνωστό γαλλικό τυρί, το οποίο ονομάζεται στη χώρα του «Βασίλισσα των Τυριών». Η γεύση του είναι έντονη, χαρακτηριστική και συνοδεύεται υπέροχα με μαύρη σοκολάτα… σαν τη ψυχή της!

Arya Stark – Ανθότυρο

GameOfThrones Xinotiri

Η Arya έχει αλλάξει πολύ. Το κοριτσάκι της πρώτης σεζόν έχει αντικατασταθεί από μία φονική πολεμίστρια. Από “Arya” έγινε “αγόρι”, από “αγόρι” ο “Κανένας” και τώρα πάλι Arya. Έχει μάθει να ελίσσεται και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις περιστάσεις. Γι’ αυτή ακριβώς τη φύση της δε θα μπορούσαμε να την ταυτίσουμε με άλλο τυρί πέρα από το Ανθότυρο. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν και το τυρί «πασπαρτού». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό λευκό φρέσκο τυρί που πάει παντού! Στα πιάτα ημέρας, τα επιδόρπια με φρούτα, τις πίτες και τα γλυκά. Ακριβώς όπως και η ηρωίδα μας.

Theon Greyjoy – Perle Noire

GameOfThrones PerleNoire

Ας πούμε την αλήθεια… ο Theon ποτέ δεν άνηκε στους χαρακτήρες που συμπαθούμε απόλυτα. Υπήρξαν όμως στιγμές που τον συμπονέσαμε και εν μέρει συγχωρήσαμε. Το τυρί του λοιπόν είναι το γαλλικό Perle Noire. Ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί με χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα, το οποίο σημαίνει μαύρο μαργαριτάρι. Το χρώμα του οφείλεται στην προσθήκη μελανιού από σουπιά. Ένα ζώο που ίσως μας τον θυμίζει, αν όχι για τον χαρακτήρα του, τότε σίγουρα για το έμβλημα του οίκου των Greyjoy (καλαμάρι;)

Tyrion Lannister – Ambert

GameOfThrones Ambertr

Ο «σοφός» των τυριών. Ο Tyrion Lannister, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, αυτό που κάνει είναι να πίνει και να γνωρίζει πράγματα. Το Ambert είναι ένα από τα παλαιότερα τυριά της Γαλλίας, που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, πριν από περίπου 1.000 χρόνια! Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του προσθέτεται Vouvray moelleux, ένα γλυκό λευκό κρασί. Υπάρχει άραγε άλλο τυρί που να συνδυάζει καλύτερα τα χαρακτηριστικά του;

Margaery Tyrell – Sakura

GameOfThrones Sakura

Όμορφη, έξυπνη και ντελικάτη. Η εμφάνισή της δικαιολογούσε άψογα το σήμα του οίκου της, ένα τριαντάφυλλο. Αν ήταν τυρί, πιθανόν να προερχόταν από την Ιαπωνία και να ήταν το Sakura (Σάκουρα) . Πρόκειται για ένα μαλακό, λευκό τυρί που παράγεται στο Hokkaido και αρωματίζεται με φύλλα ορεινής κερασιάς. Το όνομά του σημαίνει άνθος κερασιάς. Μπορεί το φυτό να διαφέρει, αλλά η ομορφιά του λουλουδιού παραμένει.

Jorah Mormont – Emmental

GameOfThrones Emmental

Ο Jorah Mormont είναι ο πιστός φίλος της Daenerys και σχεδόν για όλους τους φαν της σειράς ο αρχηγός του “Friendzone”. Η καρδιά του έχει πληγωθεί πολλές φορές από την αγαπημένη του βασίλισσα, τόσες… όσες και οι τρύπες του τυριού Emmental. Το Emmental παράγεται στα καντόνια της κεντρικής Ελβετίας και η παραγωγή του θεωρείται δύσκολη, λόγω της ιδιαίτερης ζύμωσης που χρειάζεται για να δημιουργηθούν οι τρύπες. Κανείς δεν είπε ότι ο δρόμος για την αγάπη είναι εύκολος…

Jaime Lannister – Cheddar

GameOfThrones Cheddar

Ο πρίγκιπας με τα χρυσά μαλλιά, Jaime Lannister, δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο πέρα από Cheddar. Εκτός από την προφανή συσχέτισή του με το κίτρινο χρώμα του τυριού, το cheddar είναι ένα ημίσκληρο τυρί με γεύση που μπορεί να είναι από γλυκιά και ήπια έως πολύ έντονη. Κάτι που μας θυμίζει τον χαρακτήρα του Jamie, ο οποίος μας έχει χαρίσει γλυκές στιγμές αλλά και στιγμές απίστευτης βαναυσότητας.

Melisandre – Tomme Brulee

GameOfThrones TommeBrulee

Η νύχτα είναι σκοτεινή και γεμάτη τρόμους. Μία φράση που χαρακτηρίζει απόλυτα την Melisandre. Το τυρί της; Μα φυσικά το Tomme Brulee. Ένα σκληρό τυρί, με σταθερή σύνθεση και φυσική κρούστα. Το χρώμα του είναι λευκό και έχει ισχυρή γεύση και έντονο άρωμα. Το τυρί καψαλίζεται με φλόγα και γι’ αυτό αποκτά μία ξεχωριστή εμφάνιση και ισχυρή, γλυκιά και καπνιστή γεύση. Τι άλλο θα ταίριαζε σε μια κυρία που αγαπά τόσο πολύ τις φλόγες;

Sansa Stark – Edam

GameOfThrones Edam

Η χαρακτηριστική κόκκινη φλούδα του, το κάνει το πιο άμεσα αναγνωρίσιμο τυρί της Ολλανδίας. Έτσι και τα μαλλιά της Sansa. Το Edam έχει λαστιχωτή υφή και γλυκιά βουτυρώδη γεύση, που γίνεται πιο έντονη όσο ωριμάζει. Το ίδιο και η Sansa, την οποία είδαμε να αλλάζει δραστικά από την αρχή της σειράς έως και σήμερα. Κατάφερε να επιβιώσει από αντιξοότητες, κυρίως λόγω της ευελιξίας της. Το ίδιο ευέλικτο είναι και το τυρί, το οποίο μπορούμε να το απολαύσουμε με πολλούς τρόπους.

Jon Snow – Brin d’Amour

GameOfThrones BrinDAmour

Brin d’Amour σημαίνει «γέννηση αγάπης», όπως άλλωστε και ο αγαπημένος μας Jon Snow. Το παιδί που εκπροσωπεί τον έρωτα ανάμεσα στην οικογένεια Targaryen και την οικογένεια Stark. Είναι μαλακό και το χρώμα του λευκό. Έχει εσπεριδοειδή γεύση και υπέροχη μυρωδιά. Σα να βλέπουμε τον Jon Snow στο… πιάτο μας!