Στην Ελλάδα έχουμε μοναδικά τυριά και τυρομεζέδες αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα πιάτα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει, εάν ταξιδέψει στους αντίστοιχους προορισμούς.
1. Adjaruli Khachapuri, Γεωργία
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα για το μικρό κράτος της Γεωργίας, είναι το Khachapuri που μοιάζει με το δικό μας πεϊνιρλί. Γίνεται με ζύμη πίτσας γεμισμένη με ένα μείγμα από mozzarella και φέτα! Αποκορύφωμα, το τηγανητό αυγό στη μέση! Είναι ένα πιάτο για όλες τις ηλικίες που σε ταξιδεύει (άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το σχήμα του, μοιάζει με βάρκα…).
2. Aligot, Γαλλία
Ξεχάστε την βισισουάζ! Αυτό το άκρως τυρένιο πιάτο σύντομα θα γίνει το αγαπημένο των απανταχού φαν της γαλλικής κουζίνας που ως γνωστόν φημίζεται για τα ξεχωριστά τυριά της. Το aligot – ένα από τα λιγότερο γνωστά γαλλικά πιάτα στα οποία πρωταγωνιστεί το τυρί – φτιάχνεται από πουρέ πατάτας και άφθονο λιωμένο τυρί raclette. Το εν λόγω τυρί παρασκευάζεται σε ολόκληρη τη ζώνη των βόρειων Άλπεων, από αγελαδινό γάλα σε μεγάλα κεφάλια των 5-7 κιλών με εξωτερική κρούστα και ελαφρώς κρεμώδη υφή εσωτερικά. Το όνομά του τυριού προέρχεται από το γαλλικό racler που σημαίνει ξύνω και παραπέμπει σε μια παλαιότερη συνήθεια των βοσκών οι οποίοι κατανάλωναν το τυρί αυτό ξύνοντας το με ένα κομμάτι ψωμί αφού πρώτα το ζέσταιναν.
3. Käsespätzle, Αυστρία
Πρόκειται για τη νέα αυστριακή εκδοχή του mac ‘n’ cheese, που φτιάχνεται με spätzle: ένα είδος μίνι ζυμαρικών που μοιάζουν με noodles. Καραμελωμένα κρεμμύδια και φυσικά πολύ λιωμένο τυρί συμπληρώνουν αρμονικά αυτό το λαχταριστό πιάτο.
4. Croque Madame, Γαλλία
Είναι ένα από τα πιο λαχταριστά εδέσματα των γαλλικών μπιστρό. Tο croque madame είναι ψητό σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και αβγό. Αποτελεί την «ενισχυμένη» εκδοχή του croque-monsieur που σερβίρεται χωρίς αβγό. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται συνήθως το τυρί gruyere και πλούσια κρέμα τύπου μπεσαμέλ. Θεωρείται ο απόλυτος πρωταγωνιστής ενός gourmet brunch!
5. Raclette, Ελβετία
Πρώτο «ξαδερφάκι» του fondue, το raclette είναι και το πλέον παραδοσιακό ελβετικό πιάτο, συνυφασμένο με την κουλτούρα των παροικούντων στους πρόποδες των Άλπεων. Ουσιαστικά πρόκειται για το ομώνυμο τυρί το οποίο μέσω μιας ειδικής συσκευής (Raclette Melter) λιώνει και αναμειγνύεται επί τόπου στο τραπέζι με λαχανικά, πατάτες ή κρέατα. Ό,τι πρέπει για τα χειμωνιάτικα βράδια με φίλους!
6. Obatzda, Γερμανία
Είναι ο υπέρτατος γερμανικός μεζές για μπυροκατανύξεις. Πρόκειται για ένα μείγμα άσπρων, μαλακών λευκών τυριών, όπως το Camembert, με βούτυρο, γλυκιά πάπρικα, μπόλικο κρεμμύδι. Πικάντικο και δελεαστικό!
7. Leipajuusto, Φινλανδία
Το απόλυτο φινλανδικό τυρί! Συνήθως παράγεται από το γάλα νεαρών αγελάδων ή ταράνδων. Το αυθεντικό τυρί leipäjuusto συνήθως ψήνεται για να αποκτήσει τα γοητευτικά σημάδια της σχάρας!
8. Panzerotti Ιταλία
Μια ιδιαίτερη εκδοχή του καλτσόνε, το panzerrotti είναι μια ακόμη θαυμάσια έμπνευση των Ιταλών του Νότου. Ζύμη γεμισμένη με mozzarella και σάλτσα ντομάτας, που σε αντίθεση με το γνωστό μας καλτσόνε, δεν μπαίνει στο φούρνο αλλά στο τηγάνι.
9. Cacio e Pepe, Ιταλία
Κυριολεκτικά μόνο “τυρί και πιπέρι”! Είναι μια ακόμη ιταλική εκδοχή του κλασσικού συνδυασμού «μακαρόνια με τυρί» με την διαφορά ότι εδώ το τυρί είναι παρμεζάνα και το πιπέρι μαύρο και άφθονο!
10. Pão de Queijo, Βραζιλία
Βραζιλιάνικο ψωμάκι ελαφρύτερο και από τον… αέρα. Φτιάνεται από αλεύρι ταπιόκας (πρόκειται για άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα) και τριμμένη παρμεζάνα. Μπορεί κανείς να φάει από ένα μέχρι μια… ντουζίνα!
11. Cheese Pierogi, Πολώνια
Τα Pierozki ή Pierogi είναι παραδοσιακά χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά της πολωνικής κουζίνας. Συνήθως γεμίζονται με πατάτα, λάχανο και τυρί ricotta και σερβίρονται με λάχανο τουρσί και sour cream! Είναι πεντανόστιμα και όχι ιδιαίτερα δύσκολα στην παρασκευή τους!
12. Pimento Cheese Dip, Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες
Κλασσικό και αγαπημένο πιάτο των Αμερικανών αν και τελευταία ελαφρώς υποτιμημένο! Ένα πικάντικο ντιπ με τυρί cheddar, άφθονο πιπέρι και πολλή μαγιονέζα που σερβίρεται είτε απλωμένο σε κράκερ είτε με πράσινες τηγανιτές ντομάτες (ναι, όπως στην ομώνυμη ταινία!)
13. Labneh, Ισραήλ
Φρέσκο τυρί – κρέμα που φτιάχνεται από στραγγιστό γιαούρτι εύκολα και απλά και προτού σερβιριστεί γαρνίρεται με ελαιόλαδο, μπαχαρικά ή άλλα καρυκεύματα. Η γεύση του είναι γεμάτη και κρεμώδης (είναι λίγο πιο ξινό από το κλασσικό τυρί-κρέμα). Σερβίρεται σε μικρές μπαλίτσες συνοδεία ψωμιού.
14. Provoleta, Αργεντινή
Με την provoleta οι Αργεντινοί δίνουν νέο νόημα στα τυριά σχάρας. Αποτελεί παραλλαγή του provolone, είναι πικάντικο τυρί και κόβεται σε φέτες με τραγανή υφή. Ελαφρώς καραμελωμένο εξωτερικά και καπνιστό εσωτερικά. Συνήθως σερβίρεται με λίγο ελαιόλαδο ή με μια κουταλιά chimichurri.
15. Poutine, Καναδάς
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή (αν και παχυντικότατο) πιάτα του Καναδά. Με καταγωγή από το Κεμπέκ, αποτελεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό από χοντροκομμένες πατάτες, λαχταριστό λιωμένο τυρί και ζεστή πιπεράτη σάλτσα. Ο όρος poutine στην καναδική αργκό σημαίνει χάος…
16. Welsh Rarebit, Ουαλία
Ένα παραδοσιακό πιάτο της Ουαλίας, το Welsh Rarebit ή Rabbit είναι ουσιαστικά ένα ιδιαίτερο ψωμοτύρι. Λιωμένο τυρί, σος Worcestershire, μουστάρδα και μπύρα γίνονται μια υπέροχη σάλτσα που αλείφεται σε φέτες ψωμιού και ψήνεται στο γκριλ μέχρι να ροδίσει.
17. Queso Fundido, Μεξικό
Ένα ιδιαιτέρως πικάντικο πιάτο με βάση τα μεξικάνικα τυριά Oaxaca και Chihuahua. Τα τυριά αυτά ψήνονται μαζί με chorizo (μια λατινική εκδοχή του λουκάνικου) ντομάτες και κρεμμύδια και αφού λιώσουν και γίνουν ένα, τότε τυλίγονται μέσα σε τορτίγια!
18. Hot Yunnan Rubing Cheese, Κίνα
Σίγουρα δεν είχες ιδέα ότι η Κίνα είχε τυρί, έτσι; Το Rubing ή το Rushan είναι ένα κατσικίσιο τυρί που παράγεται στην επαρχία Yunnan. Είτε στο ατμό, είτε στο φούρνο, σερβίρεται αφού πρώτα ενισχυθεί από μια σειρά ήπιων μπαχαρικών.
19. Gebackener Camembert, Γερμανία
Τυρί Camembert που πανάρεται και τηγανίζεται αλά γερμανικά. Σερβίρεται με γλυκιά σος κράνμπερι.
20. Sandwich de Medianoche Κούβα
Το κουβανέζικο μεταμεσονύχτιο σάντουιτς, όπως λέει και το όνομά του, είναι το δημοφιλέστερο σνάκ για τους ξενύχτηδες της Κούβας. Αποτελείται από ελβετικό τυρί, ζαμπόν, χοιρινό και τουρσί.
21. Saag Paneer Ινδία
Σπανάκι με τηγανητό τυρί. Το Saag Paneer είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ινδία. Είναι φτιαγμένο από ντόπιο τυρί που δεν λιώνει, σπανάκι και μπόλικη κρέμα γάλακτος