Provolone
Χώρα: ΙταλίαΑν και κατάγεται από τη Νότια Ιταλία, η μεγάλη παραγωγή του γίνεται στην κοιλάδα του Πάδου στη Βόρεια Ιταλία. Φτιάχνεται από φρέσκο ή παστεριωμένο αγελαδινό γάλα με τη μέθοδο Pasta filata (όπως η μοτσαρέλα) και πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Τα χαρακτηριστικά του αλλάζουν ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσής του. Όταν είναι νεαρό (2-3 μηνών) έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και γλυκιά γαλακτερή γεύση και για τον λόγο αυτό ονομάζεται provolone dolce (γλυκό) Όταν ωριμάσει περισσότερο αποκτά μια πιο δυνατή και πικάντικη γεύση και πιο έντονο κίτρινο χρώμα. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται provolone piccante (έντονη/πικάντικη). Μπορεί να φαγωθεί ψητό με ψωμί ή τριμμένο μέσα σε ριζότο.
- ΠροέλευσηΙταλία
- ΔομήΗμίσκληρο
- ΓάλαΑγελαδινό