Queso Oaxaca
Χώρα: ΜεξικόΈνα άσπρο ημίσκληρο τυρί που η ινώδης υφή του θυμίζει τη μοτσαρέλα.
Πήρε την ονομασία του από την περιοχή Oaxaca του Νότιου Μεξικού όπου πρωτοφτιάχτηκε από Δομινικανούς μοναχούς που χρησιμοποίησαν μεθόδους παρόμοιες με αυτές της παρασκευής μοτσαρέλας. Επειδή όμως δεν είχαν στη διάθεση τους κατσικίσιο γάλα χρησιμοποίησαν αγελαδινό γάλα. Συνήθως έχει σχήμα κουβαριού αλλά μπορεί να το δούμε και σε σχήμα τούβλου.
Χρησιμοποιείται ευρέως στη μεξικάνικη κουζίνα σαν γέμιση σε πιάτα όπως οι quesadillas και οι empanadas.
Στα ελληνικά προφέρεται Κιέσο Οαξάκα.
- ΠροέλευσηOaxaca
- ΔομήΗμίσκληρο
- ΓάλαΑγελαδινό