Η τέχνη του να μπορείς να συνδυάσεις αρμονικά διάφορα τυριά σε ένα πλατώ έχει και αυτή τα μυστικά της.
Μυστικό No1 – Επιμένω ελληνικά
Πάνε οι καιροί που αντιγράφαμε τους Γάλλους στην επιλογή των τυριών. Καλό το roquefort και το brie αλλά νισάφι. Δοκιμάστε να μεγαλουργήσετε, φτιάχνοντας μια πιατέλα με εγχώρια τυριά που θα ζήλευαν όλα τα παριζιάνικα μπιστρό. Και αν θέλετε πρωτοτυπία τολμήστε να συνδυάσετε ένα ιδιαίτερα πικάντικο κεφαλοτύρι με την δημοφιλή κρητική γραβιέρα και ένα καπνιστό ηπειρώτικο ημίσκληρο. Υπάρχουν δεκάδες πεντανόστιμα ελληνικά τυριά που μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικούς συνδυασμούς. Από το ΠΟΠ τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, που θεωρείται ένα ακριβότερα ελληνικά τυριά, μέχρι το Ταλαγάνι και το τσακώνικο τυρί (με την ιαπωνική προφορά) Σιμπουκουκίρα. Είναι τόσες οι ελληνικές εναλλακτικές που αν κάνετε τον κόπο να το ψάξετε θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα.
Μυστικό Νo2 – Πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι
Πριν μας δικαιώσει γευστικά, το πλατώ με τα τυριά μας πρέπει να μας δικαιώσει αισθητικά. Αυτό σημαίνει ότι το στήσιμο των υλικών μας θα πρέπει να γίνει σωστά και οργανωμένα. Αν για παράδειγμα έχουμε πολλά τυριά, ας μην προσπαθήσουμε να τα χωρέσουμε όλα μαζί. Είναι καλύτερο να έχουμε περισσότερες από μία πιατέλες ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και αλλοιωθεί η γεύση τους αλλά και για να κόβονται ευκολότερα. Σε κάθε περίπτωση και εδώ ισχύει το ουκ εν τω πολλώ το ευ. Δεν χρειάζονται πολλές υφές, γεύσεις και χρώματα. Τρία τυριά και μερικά κατάλληλα συνοδευτικά, είναι ίσως η πιο safe λύση.
Η σωστή τοποθέτηση είναι η εξής: από το κέντρο -το πιο ελαφρύ και φρέσκο τυρί- και προς τα έξω. Δεξιά, μπαίνει το πιο ώριμο και έντονο γευστικά. Προσοχή, τα κίτρινα σκληρά τυριά μπαίνουν προς τα έξω για να μπορούν να κοπούν καλύτερα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πιατέλες τυριών ανάλογα με την εντοπιότητα τους, την εποχή τους, τον τύπο ή τον χρόνο σερβιρίσματος τους. Ένα τρικ για να μην φαίνεται το πλατώ μας φτωχό ούτε όμως και ασφυκτικά παραγεμισμένο είναι να το συμπληρώσουμε με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, τραγανά sticks λαχανικών, ελιές, crackers ή ψωμάκια. Ανάλογα με τα τυριά που θα επιλέξουμε, μπορούμε να συμπληρώσουμε την πιατέλα μας με ένα ντιπ μελιού, διάφορα chutneys ή μαρμελάδα! Όλα αυτά, τοποθετημένα επιμελώς ατημέλητα. Θυμηθείτε ότι όσο πιο ανεπιτήδευτα περιποιημένη είναι η πιατέλα σας, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εκπέμπει.
Μυστικό Νo 3 – Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!
Μην σπαζοκεφαλιάσετε με τους συνδυασμούς. Είναι καθαρά θέμα γούστου οπότε αν εσάς σας αρέσει ένας κάπως πιο ιδιαίτερος συνδυασμός τυριών, μην διστάσετε να τον τολμήσετε. Ο χρυσός κανόνας θέλει τα τυριά που θα επιλέξουμε να αποδίδουν μια βαθμιαία αύξηση της γευστικής τους έντασης. Αν διαλέξουμε γλυκά και πιπεράτα σκληρά τυριά, μερικά καπνιστά με έντονες γεύσεις και αντίστοιχα κάποια μαλακά τυριά, θα έχουμε τον τέλειο συνδυασμό.
Μερικές ενδεικτικές επιλογές:
• Φρέσκια ξινομυζήθρα, ανθότυρο, κατίκι Δομοκού και ταλαγάνι στη σχάρα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο brie ή κάποιο chevre μαζί με ξηρούς καρπούς.
• Kρητική γραβιέρα, κασέρι του Σωχού, μετσοβόνε με λίγο γλυκό έμενταλ
• Roquefort, αλμυρή γραβιέρα, καρύδια και γλυκό του κουταλιού κυδώνι
• Αρσενικό Νάξου, μανούρι, συριανό Σαν Μιχάλη, παλαιωμένο τσένταρ ή γκούντα ή μια καλή κεφαλογραβιέρα.
Μυστικό Νο4 – Το παν είναι η σωστή οργάνωση
Μπορεί να είναι σχετικά εύκολο στην προετοιμασία του, όμως το σωστό πλατώ τυριών απαιτεί καλή οργάνωση από πριν. Δεν αγοράζουμε ό,τι τυρί βρούμε μπροστά μας χωρίς να τσεκάρουμε τον παραγωγό και την επωνυμία του. Προτιμούμε επώνυμα και όχι no name προϊόντα. Επιστρέφοντας από τις αγορές μας, προσέχουμε να μην αποθηκεύσουμε όλα τα τυριά μαζί γιατί οι μυρωδιές τους θα ανακατευτούν και θα αλλοιώσουν την γεύση.
Αναλόγως του είδους τους, τα τυριά, πρέπει να βγουν από το ψυγείο λίγη ώρα πριν καταναλωθούν ώστε να πάρουν την κατάλληλη θερμοκρασία για να αναδείξουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Χρήσιμα είναι και τα ειδικά μαχαίρια σερβιρίσματος, ωστόσο επειδή είναι δύσκολο να έχουμε το κατάλληλο μαχαίρι για κάθε τυρί, φροντίζουμε ώστε να υπάρχουν στο τραπέζι μας ένα με δύο μαχαίρια για τα σκληρά τυριά και αντίστοιχα για τα μαλακά για να μην ανακατεύονται πολύ οι γεύσεις.
Για περισσότερες ιδέες νόστιμων τυρο-συνδυασμών δείτε εδώ: