Oι τυρολάτρεις επιλέγουν, καμιά φορά, τους προορισμούς τους με κριτήρια λίγο διαφορετικά από των άλλων ταξιδιωτών.

Στο Annecy (προφέρεται Ανσί) μπορεί να οδηγηθείτε από την περιέργειά σας να δοκιμάσετε τα φημισμένα τυριά της Σαβοΐας στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, όμως είναι μια πόλη όπου μπορεί να δημιουργήσετε πολλές, άλλες, όμορφες αναμνήσεις! Κτισμένο στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, το Annecy βρίσκεται μεν στη νοτιοδυτική Γαλλία, αλλά μόλις 42χμ από τη Γενεύη, που είναι και το πλησιέστερο αεροδρόμιο.

Με θέα τις χιονισμένες βουνοκορφές των Άλπεων και με την πανέμορφη λίμνη να απλώνεται στα πόδια του, είναι ένας εναλλακτικός, καλοκαιρινός –γιατί όχι;- προορισμός.

Πέντε προτάσεις για την παραμονή σας στο Annecy:

1. Ποδηλασία γύρω από τη λίμνη: Μπορείτε να κάνετε ολόκληρο το γύρο της λίμνης και, όταν ζεσταθείτε πολύ, να κάνετε μια βουτιά!
2. Κανό στη λίμνη: Αν το ποδήλατο σας φαίνεται κουραστική ιδέα, προτιμήστε μια βόλτα πάνω στο νερό, που τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή.
3. Βόλτα στην πόλη: Το Annecy, ονομάζεται και «Βενετία των Άλπεων» λόγω των καναλιών που το διασχίζουν. Εξερευνήστε τα στενά δρομάκια με τα πολύχρωμα σπίτια με τα λουλούδια σε όλα τα παράθυρα και ανακαλύψτε τις κρυφές ομορφιές της πόλης.
4. Επίσκεψη στην Pont des Amours, τη Γέφυρα των Ερώτων: Υποτίθεται πως όταν δυο ερωτευμένοι φιληθούν πάνω στη γέφυρα, θα μείνουν για πάντα μαζί. Ακόμη όμως κι αν δεν είστε σε αυτή τη φάση, η γέφυρα είναι ένα ορόσημο της πόλης που αξίζει να δείτε.
5. Επίσκεψη στο Palais de l’Isle: Το παραμυθένιο κτήριο του 12ου αιώνα έχει διατελέσει φυλακή, νομισματοκοπείο και κατοικία του Άρχοντα της πόλης. Σήμερα είναι Ιστορικό Μουσείο, επισκέψιμο μερικές μέρες την εβδομάδα, μόνο την καλοκαιρινή σεζόν.

Ο λόγος όμως που το Annecy αποτελεί ιδανικό προορισμό για τυρολάτρεις είναι ότι προσφέρεται για πικνίκ… Μια βόλτα στις υπαίθριες αγορές του (με αποκορύφωμα αυτήν την Κυριακής) είναι ο σωστός τρόπος για να προμηθευτείτε αυτά που χρειάζεστε –μπαγκέτα, αλλαντικά και όσο τυρί τραβάει ο όρεξή σας– για ένα πικνίκ στo Jardin des Européens ή σε μια από τις πολλές παραλίες στη λίμνη.

Abondance, Beaufort, Chevrotin, Emmental de Savoie, Reblochon, Tome des Bauges et Tomme de Savoie είναι τα 7 ΠΟΠ τυριά της Σαβοΐας (Savoie). Πρόκειται για «ορεινά» τυριά, από ζώα που ζουν και βόσκουν σε υψόμετρο, όπου η χλωρίδα είναι ποικίλη. Παρασκευάζονται όλα από ωμό, μη παστεριωμένο, γάλα και έχουν όλα πολύ πλούσια γεύση, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανάλογα με την εποχή της τυροκόμησης και τον τρόπο και χρόνο ωρίμανσης. Έτσι ένα τυρί που έχει παραχθεί το καλοκαίρι θα είναι πιο κίτρινο, πιο μαλακό και, συχνά, πιο γευστικό από ένα τυρί που έγινε τον χειμώνα, κάτι που έχει αποκλειστικά να κάνει με την τροφή των αγελάδων.

Ζητήστε να δοκιμάσετε πριν αγοράσετε, διαλέξτε αυτά σας φαίνονται πιο ενδιαφέροντα κι απολαύστε τα με μια φρέσκια μπαγκέτα κι ένα από τα επίσης περίφημα κρασιά της περιοχής (περισσότερα στο www.vinsdesavoie.net), ξαπλωμένοι στο γρασίδι, αγναντεύοντας τη λίμνη και χαζεύοντας τους τουρίστες. Την επομένη, επαναλάβετε με διαφορετική ποικιλία, κι αυτή τη φορά κάντε τον γύρο της λίμνης με ποδήλατο, ώσπου να βρείτε το τέλειο σημείο για το πικνίκ σας!