Υπάρχει καλύτερη περίοδος από τα Χριστούγεννα για να οργανώσουμε ένα ταξιδάκι; Μια μικρή, ή και μεγαλύτερη, απόδραση σε κάποιο μέρος που ίσως να μην είναι και τόσο συνηθισμένο;

Όταν αυτή η απόδραση μπορεί να συνδυαστεί και με την προσφιλή συνήθεια των απανταχού τυρολατρών -την κατανάλωση πολλών νέων, ή παλιών κι αγαπημένων, και διαφορετικών τυριών- τότε ακόμα καλύτερα!

Οι παρακάτω προορισμοί που προτείνουμε είναι ιδανικοί γιατί τα συνδυάζουν όλα: ενδιαφέροντα μέρη αλλά και εξαιρετικές γεύσεις! Αν έχετε ήδη κανονίσει να πάτε κάπου αλλού, μην απογοητεύεστε! Είναι βέβαιο ότι κι εκεί θα υπάρχουν υπέροχα τυριά, που μπορείτε να ανακαλύψετε διαβάζοντας.

cheesetrips xmas4

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελβετία αποτελούν σίγουρα “must” προορισμούς για κάποιον που αγαπάει, όχι μόνο τον «κλασικό» τουρισμό (μουσεία, αξιοθέατα κ.λπ.), αλλά και τον αντίστοιχο γευστικό. Ας πάμε όμως και λίγο πιο μακριά (αφού με τη φαντασία μας ταξιδεύουμε προς το παρόν!), να δούμε κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα το Μεξικό. Ιδιαίτερη κουλτούρα, μαγευτικά τοπία, αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις τυριών. Εκεί μπορούμε να δοκιμάσουμε πάνω από 40 διαφορετικές ποικιλίες τυριού, όπως το queso fresco, το αλμυρό queso añejo, το cotija και το queso panela.

Ψηλά στις προτιμήσεις όσων αγαπούν τα τυριά βρίσκεται και η Νότιος Αφρική, μια χώρα με μεγάλη παράδοση στα κρασιά, απ’όπου δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα τυριά. Cheddar και Gouda κυριαρχούν, λόγω των επαφών της χώρας με την Αγγλία και την Ολλανδία, αλλά τώρα και οι γαλλικές τεχνοτροπίες έχουν μπει για τα «καλά» στο παιχνίδι. Αν πάτε, δοκιμάζετε απαραιτήτως το Karoo Blue!

Για τους πιο εναλλακτικούς, η Ινδία παίζει δυνατά, ειδικότερα ο βορράς της. Πέρα από την τελείως διαφορετική κουλτούρα και τα ιδιαίτερα τοπία, έχει να μας δώσει το Chewy Qudam, το Paneer, όπως επίσης και το σκληρό Chhurpi.

cheesetrips xmas3

Ας…προσγειωθούμε στην Ευρώπη, που είναι κάπως πιο εφικτός προορισμός για τους Έλληνες. Ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί η κοντινή μας Κροατία, χώρα, έτσι και αλλιώς, πολύ όμορφη, αλλά και με το πολύ νόστιμο τυρί Paški Sir, που έχει πάρει το όνομά του από το αντίστοιχο νησάκι στην Αδριατική. Ανεβαίνοντας πιο βόρεια, επιλέγουμε τη Νορβηγία, με το τυρί-κατατεθέν της χώρας, το Gjetost να μην λείπει από κανένα πιάτο, είτε σε σάντουιτς, είτε σε μπισκότα, είτε ακόμα και σε βάφλες σε συνδυασμό με μαρμελάδα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το 2016 το νορβηγικό blue cheese Kraftkar αναδείχθηκε καλύτερο τυρί στον κόσμο από τα World Cheese Awards.

Αν η μεγάλη σας αγάπη είναι το Gouda σε όλες του τις εκδοχές, τότε κλείστε από τώρα εισιτήρια για την Ολλανδία. Εκεί το Gouda είναι επιστήμη που έχουν τελειοποιήσει, καθώς το φτιάχνουν από το 1184, γεγονός που το καθιστά, όχι μόνο ένα από τα πιο γνωστά τυριά του κόσμου, αλλά και από τα πιο παλιά.

cheesetrips_xmas2.jpg

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί επίσης ισχυρό «ανταγωνιστή» στους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στο «Νησί» παράγονται πάνω από 700 είδη τυριού σε διαφορετικές περιοχές του, όπως το Cheddar (σε άπειρες ποικιλίες), το Leicester, το Wensleydale, το περίφημο Stilton, ή το Caerphilly από την Ουαλία. Αποζητώντας πιο ήπιο κλίμα, κατευθυνόμαστε νότια, στην Πορτογαλία, με τα πολύ γνωστά Serra da Estrela and Azeitão, με τις ιδιαίτερες γεύσεις τους που κάνουν απίθανό ψωμοτύρι!

Το ταξίδι θα μπορούσε να συνεχιστεί αενάως, σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε μέρη που, εκ πρώτης όψεως, δεν είναι συνυφασμένα με τυροκομική παράδοση, όπως ας πούμε η Ιαπωνία. Όρεξη, κέφι, χρόνος και χρήμα να υπάρχουν, οι προορισμοί δε θα λείψουν, είτε είναι Χριστούγεννα, είτε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου!