Πριν εκατό και βάλε χρόνια, ο αναπτυσσόμενος τυροκομικός κλάδος της Πολιτείας του Winsconsin (μιας από τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ), προσέλκυσε αρκετούς μετανάστες τυροκόμους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, που εφήρμοσαν την τέχνη που έφεραν από την Ευρώπη στο άφθονο και εξαιρετικής ποιότητας γάλα της περιοχής.

Έτσι, το 1928 το Winsconsin μετρούσε ήδη 2.800 μονάδες παραγωγής τυριού!

Εκεί οι τυροκόμοι αναπαρήγαγαν τις συνταγές των τυριών τους, ο καθένας της δικής του χώρας καταγωγής, ξεκινώντας από το Ελβετικό τυρί το 1869 και καταλήγοντας, σύντομα, σε μια τεράστια γκάμα «ευρωπαϊκών» τυριών: Edam, Gouda, Brie, Camembert, Mozzarella, Provolone, Παρμεζάνα, Havarti, Muenster, Limburger είναι όλα παρόντα, χιλιάδες μίλια μακριά από τον αρχικό τόπο παραγωγής τους.

Με το πέρασμα όμως το χρόνου, εκτός από τα νόστιμα ευρωπαϊκά τυριά, αναπτύχθηκαν, τοπικά, νέες συνταγές, όπως το Colby και το Brick. Η παράδοση της τυροκομίας, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση και τη σύγχρονη τεχνολογία, έθεσαν τις βάσεις για τα πολύ υψηλά στάνταρ παραγωγής της πολιτείας του Winsconsin. Για να διατηρήσει την καλή του φήμη το Winsconsin ήταν η πρώτη πολιτεία που εισήγαγε τον θεσμό της βαθμολόγησης των τυριών και της ειδικής αδειοδότησης των τυροκόμων. Ακόμη και σήμερα, καμία άλλη πολιτεία στις ΗΠΑ δεν έχει τόσο υψηλές προδιαγραφές στην τυροκομία.

Στο Winsconsin υπάρχουν περισσότερες από 35.000 φάρμες που πωλούν γάλα, όπου πάνω από 1.800.000 αγελάδες παράγουν κατά μέσο όρο 6.000 λίτρα γάλα το χρόνο. Περίπου το 90% αυτού του γάλατος χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριού, με αποτέλεσμα το Winsconsin να παράγει 1.360 τόνους τυρί το χρόνο, το 25% της εθνικής παραγωγής των ΗΠΑ, ποσότητα βαρύτερη από ο,τι τέσσερις ουρανοξύστες σαν το Empire State Building μαζί!

Στην…Cheeseland των Ηνωμένων Πολιτειών, οι τυροκόμοι παράγουν περισσότερους από 600 τύπους και είδη τυριού, από Camembert και Mascarpone σε «φέτα»(λευκό τυρί) και Cotija, και βέβαια 70 τυριά με πρωτότυπες, τοπικές συνταγές, που αναπτύχθηκαν στα τυροκομεία του Winsconsin, όπως Colby, Co-Jack, Brick, BellaVitano, Grand Cru κ.λπ.

Τα τυριά του Winsconsin έχουν κερδίσει περισσότερα βραβεία από τα τυριά οποιασδήποτε άλλης χώρας, σχεδόν 5.000 μέχρι σήμερα, σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.