Του Κωνσταντίνου Ζερβού

Περισσότερα από 400 είδη τυριών υπάρχουν, ωστόσο ένα μόνο είδος κάνει τη διαφορά!

Τυριά υψηλής ωρίμανσης και υψηλής όσφρησης, με πρόσθετα, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Τυριά όπως τα CamembertBrieRoquefortGorgonzola, blue cheese, Bleu Benedictin, πέρα από την «κοινή» μυρωδιά , τα ενώνει και μια αντίστοιχη διαδικασία παρασκευής και ωρίμανσης (κάποια απ΄αυτά κυριολεκτικά μέχρι να μουχλιάσουν). 

Οι Γάλλοι, λάτρεις του κρασιού , του τυριού και της κρέμας γάλακτος, φαίνεται πως ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης, που διατρέφονται καλύτερα. Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει το γαλλικό παράδοξο, όπως αποκαλείται. Οι πρώτες ενδείξεις εστίασαν στην κατανάλωση του κόκκινου κρασιού , μετέπειτα έρευνες όμως απέδειξαν πως αυτό το στοιχείο από μόνο του δεν ήταν αρκετά πειστικό. Πρόσφατες έρευνες ασχολήθηκαν με το έτερον ήμισυ του κρασιού, το τυρί , και ειδικά τα τυριά της παραπάνω κατηγορίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τόσο το Roquefort, όσο και τα λοιπά τυριά της κατηγορίας, περιέχουν μεταβολίτες που παράγονται από τον μύκητα penicillum roqueforti, καθώς και άλλους μύκητες, που εισάγονται κατά την διαδικασία παρασκευής τους, που ευνοούν την καλή υγεία της καρδιάς κα του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, που ενεργοποιούνται στο βλεννογόνο του στομάχου αλλά και στην επιδερμίδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το γήρας αποτελεί μια «σιωπηλή» φλεγμονή.

Μην απορείτε λοιπόν που μάλλον, η φαρμακολογία και η κοσμετολογία φαίνεται να βρήκαν το καινούριο, πολύτιμο συστατικό που θα εντάξουν στα προϊόντα τους. Είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τη χρήση του γιαουρτιού σε καλλυντικά προϊόντα (που γίνεται ήδη από ελληνική εταιρία). Τα νέα, επαναστατικά προϊόντα μπορεί να έχουν ως βάση το τυρί, αλλά ευχόμαστε να μην μυρίζουν αντίστοιχα!

Αν ακόμα ανησυχείτε για την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αυτών των τυριών , θα σας υπενθυμίσω το «μέτρον άριστον», καθώς επίσης πως, εναλλακτικά στο κρασί, αν συνδυάσετε το τυρί με λαχανικά , θα «χορτάσετε» με μικρότερη ποσότητα και θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο!

 

Ο Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος Certified Health Wellness Coach