Για τους περισσότερους το burger είναι συνώνυμο με το αμερικανικού τύπου τυρί, που λιώνει εύκολα. Αν όμως θέλετε να κάνετε τη διαφορά, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με ελληνικά τυριά, που σίγουρα θα δώσουν στο αγαπημένο μας αμερικάνικο έδεσμα, μια πιο οικεία γεύση….
Burger με κασέρι, μανιτάρι πορτομπέλο και αγιολi
Υλικά
• 4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
• 2 κουτ. σούπας ξίδι
• 50 ml ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
• 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα
• 4 φέτες κασέρι Σοχού ή Βερμίου
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• 4 χοντρές φέτες ντομάτας
• 4 ψωμάκια για burger
Για τη μαγιονέζα αγιολί
• 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
• 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
• 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
• 225 – 250 ml ελαιόλαδο
• 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σαφράν (αν θέλουμε)
• 1 – 2 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Μαγιονέζα αγιολί: Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά, το σκόρδο και τη μουστάρδα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, με σταθερή και πολύ σιγανή ροή (ιδανικά, στο πάχος ενός κορδονιού). Προσέχουμε κατά το χτύπημα να ομογενοποιείται το ελαιόλαδο μέσα στη σάλτσα.
Μόλις έχουμε βάλει το μισό λάδι, θα δούμε ότι η μαγιονέζα αρχίζει να πήζει. Μόλις τελειώσουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το πιπέρι, τη σκόνη σαφράν (ή τις ίνες) και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Burger: Κόβουμε και πετάμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια πορτομπέλο. Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε όσο μπορούμε το σκουρόχρωμο «χνούδι» στο εσωτερικό του μανιταριού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, το λιωμένο σκόρδο και το θυμάρι. Αλείφουμε με αυτό τα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 30 λεπτά. Τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 5 λεπτά από τη μία πλευρά και 3 από την άλλη. Έπειτα τα βγάζουμε, βάζουμε πάνω τις φέτες τυριού και ψήνουμε 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το κασέρι. Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια 3 λεπτά στο φούρνο και τα ανοίγουμε στη μέση. Αλείφουμε κάθε πλευρά με τη μαγιονέζα αγιολί, βάζουμε το ψημένο μανιτάρι και προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας.
Η συνταγή είναι του σεφ Χριστόφορου Πεσκιά
Πηγή: gastronomos.gr
Burger με καραμελωμένα κρεμμύδια και λευκό κατσικίσιο τυρί
Υλικά
• 400 gr. κιμά μοσχαρίσιο
• 4 μεγάλα κρεμμύδια
• 2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
• 2 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
• 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• Αλάτι
• 4 φέτες ελληνικό λευκό κατσικίσιο τυρί
• Μουστάρδα με μέλι
• 4 ψωμάκια για burger
Διαδικασία
Ζυμώνουμε τον κιμά με το αλάτι, το πιπέρι και 4 κουταλιές της σούπας νερό. Aφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Σε ένα πλατύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ελαφρά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοψήνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε το μέλι και το μπαλσάμικο. Όσο καραμελώνουν τα κρεμμύδια πλάθουμε τον κιμά σε 4 μπιφτέκια και τα ψήνουμε. Ανοίγουμε τα ψωμάκια και τα αλείφουμε καλά με τη μουστάρδα. Μοιράζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τοποθετούμε το τυρί, τέλος το μπιφτέκι, κλείνουμε το burger και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα στην οποία προσθέτουμε τα λαχανικά που μας αρέσουν.
Πηγή brava.gr
Burger με φέτα και ζουμερό μπιφτέκι
Υλικά
Για τη σος
1/2 κούπα τυρί φέτα, θρυμματισμένη
2κ.σ. light μαγιονέζα
2κ.σ. γιαούρτι 2%
1/4κ.γ. χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
Για τα burgers
4 φέτες κόκκινο κρεμμύδι
λίγο ελαιόλαδο
500γρ. άπαχο κιμά
2/3 κούπας φρέσκα τρίμματα ψωμιού
1/3 κούπας κόκκινες πιπεριές, ψητές, από βάζο
1/4 κούπας φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1κ.γ. ξερή ρίγανη
1/4κ.γ. αλάτι
1/4κ.γ. χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πακέτο κατεψυγμένο σπανάκι, στραγγισμένο και στεγνό
1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 ψωμάκια για μπέργκερ
Διαδικασία
Για τη σος αλέστε τα 5 υλικά στο multi μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Καλύψτε το με μια ζελατίνα και βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει. Στη συνέχεια βάλτε τις φέτες κρεμμυδιού στο γκριλ , το οποίο θα έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφήστε τις στην άκρη.
Αναμείξτε τον κιμά και τα υπόλοιπα 9 υλικά (μέχρι και το λιωμένο σκόρδο) σε ένα μεγάλο μπολ. Χωρίστε το μείγμα σε 4 ίσες ποσότητες και πλάστε την κάθε μία σε ένα πλατύ μπιφτέκι. Βάλτε τα μπιφτέκια στο γκριλ και ψήστε τα για 6 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να δείτε πως είναι έτοιμα. Αλείψτε τα κάτω ψωμάκια με 1 1/2 κ.σ. από τη σος το καθένα, βάλτε πάνω τα μπιφτέκια και από πάνω τους από 1 φέτα κρεμμύδι και καλύψτε τα με τα πάνω ψωμάκια.
Πηγή: queen.gr
{relatedarticle 467}
Μέσα στο μπιφτέκι σου, θέλεις οπωσδήποτε να υπάρχει και λίγο λίπος. Γι’ αυτό προτίμησε τον κιμά από την σπάλα και όχι κόντρα.
Ενώ γενικά τα καρυκεύματα είναι φίλοι των κρεάτων, στο burger δεν ισχύει αυτό. Προσπάθησε λοιπόν να είσαι φειδωλός με αυτά που θα προσθέσεις
Χρησιμοποίησε μόνο απαλά ψωμάκια με σουσάμι. Τίποτα άλλο. Και φρόντισε να είναι στο κατάλληλο μέγεθος. Να θυμάσαι πως το μπιφτέκι θα πρέπει να είναι κατά 2,5 εκατοστά φαρδύτερο από ότι το bun και όχι παραπάνω από 1,5 εκατοστό όσον αφορά το πάχος. Αυτό θα συμβάλει στο ομοιόμορφο ψήσιμο.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που βάζουν το τυρί πάνω στο μπιφτέκι όταν ψήνεται προκειμένου να λιώσει και οι υπόλοιποι. Φρόντισε να είσαι με τους πρώτους. Αφού ψήσεις το μπιφτέκι σου και από τις δύο πλευρές και περίπου 1 λεπτό πριν το βγάλεις από τη φωτιά, άπλωσέ του επάνω του το τυρί. 1,5 λεπτό είναι αρκετό για να γίνει η δουλειά.
Τι πίνουμε: Μια απολαυστική Νεμέα για το κλασικό τσίζμπεργκερ, όπως και ένα χαρμάνι Aγιωργίτικου και Syrah, καθώς και έναν κρητικό συνδυασμό Syrah με Kοτσιφάλι, ειδικά αν το μπιφτέκι είναι λίγο μεσογειακό και συνοδεύεται με λευκό τυρί, αρωματικά και ντομάτα. Αν τα συνοδευτικά είναι πολύ πικάντικα, στρεφόμαστε στις Γουμένισσες και στα ώριμα Ξινόμαυρα της Νάουσας. Τέλος, ένα δροσερό ροζέ για το μπιφτέκι που περιέχει ροκφόρ. Και βέβαια οι μπίρες μας: δυνατές και σκουρόχρωμες ale για τα μοσχαρίσια, δροσερές pilsner για τα ψαρικά και lager για τα λαχανικά είναι πάντα μια έξοχη επιλογή.