Όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στο φαγητό, ορισμένα ζευγάρια είναι, ας πούμε, προφανή και ταιριαστά με την πρώτη ματιά, και κάποια είναι πιο ιδιαίτερα, αλλά εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, ταιριαστά.

Το τυρί και η μπύρα αποτελούν ανέκαθεν ένα τέτοιο ζευγάρι. Κατά το Μεσαίωνα, τα μοναστήρια του Βελγίου ήταν ονομαστά για τη μπύρα αλλά και για τα τυριά που παρήγαγαν, τα οποία ήταν μέρος της διατροφής των μοναχών, αλλά και πηγή εσόδων για τις μονές. Ακόμη και σήμερα, αν ζητήσεις μια μπύρα στο Βέλγιο, θα συνοδεύεται από ημίσκληρο τυρί, κομμένο σε κυβάκια και πασπαλισμένο με αλάτι που έχει αρωματιστεί με σέλερι. Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι θεϊκός!

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, η βασική διατροφή του μέσου αγρότη αποτελείται από τυρί, καπνιστό ή παστό κρέας και μπύρα. Όταν τους περίσσευε γάλα, για να μη χαλάσει έφτιαχναν τυρί, όταν ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος για αγροτικές εργασίες, παρασκεύαζαν μπύρα από το κριθάρι τους. Δεν είναι τυχαίο που το κλασικό μεσημεριανό στις παμπ της Βρετανίας είναι το “ploughman’s lunch” – το γεύμα του γεωργού – που περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι τσένταρ, πίκλες και ψωμί, και συνοδεύεται πάντα από ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα, ξανθιά ή σκούρα!

Δεν είναι λοιπόν το κρασί, απαραίτητα, το ιδανικό ζευγάρι για το τυρί. Είναι μια πρόταση που έγινε, εύλογα, από τους παραγωγούς της Γαλλίας, που φημίζεται εξ ίσου για το τυρί και για το κρασί της και βέβαια υπάρχουν συνδυασμοί που πραγματικά απογειώνουν τη γεύση του ενός ή του άλλου. Η μπύρα όμως λογικά ταιριάζει με το τυρί, μιας και τα δυο, κατά κάποιον τρόπο, προέρχονται από το χορτάρι. Το μεν τυρί είναι παράγωγο του γάλακτος – από ζώα που βόσκουν χορτάρι – , η δε μπύρα παρασκευάζεται από κριθάρι, δημητριακό χόρτο. Διαθέτουν λοιπόν κοινές ρίζες γεύσης και αρώματος, ενώ το ανθρακικό της μπύρας αναδεικνύει κάποιες λεπτές αποχρώσεις της γεύσης του τυριού.

Υπάρχει σωστός, αν όχι ιδανικός, τρόπος να τα ζευγαρώσεις όμως; Βασική συμβουλή, ξεκινήστε από τα τυριά που είναι του γούστου σας, είτε σκέτα, είτε σε συνταγές με τυρί. Συνδυάστε περίπλοκα τυριά με περίπλοκες μπύρες, δοκιμάστε μαζί αυτά που ταιριάζουν απόλυτα, ή παίξτε με μικρές αντιθέσεις. Παρακάτω θα βρείτε μερικά τυριά που είναι ιδανικά ορεκτικα για μπυρα:

• H φέτα και το κατσικίσιο τυρί συνδυάζονται αρμονικά με τις weisse (μπύρες από σιτάρι, 40-70%)
• Το cheddar, ειδικά το ώριμο, με pilsener, μπίρες ξανθές, ξηρές και πικρές.
• Η παρμεζάνα με τις weisse μπύρες ή την κοκκινόχρωμη lager
• Το έμενταλ και οι πιο γλυκές γραβιέρες με τις μπύρες bock (σκουρόχρωμες lager)
• Το ροκφόρ και το stilton με δυνατές Βέλγικες μπύρες ή μοναστηριακές

Για να καταλάβετε και να διακρίνετε καλύτερα τις γεύσεις, προτιμότερο είναι να ξεκινήσετε τη γευσιγνωσία με σκέτο τυρί (όχι ως συστατικό συνταγών) που θα σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου, με «ουδέτερες» φρυγανιές ή κράκερς, που δεν θα επηρεάσουν με τη γεύση τους το αποτέλεσμα.

Πηγή: www.beeradvocate.com