Η κλασική, αυθεντική φοντί που φέρνει τις παρέες πιο κοντά.

Τυρί: Gruyère, Vacherin Fribourgeois

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10-15 λεπτά
Δυσκολία: Εύκολο

Θα χρειαστείτε:

• 200 γρ. Gruyère (Γραβιέρα Ελβετίας)
• 300 γρ. Vacherin Fribourgeois (Ελβετίας)
• 2,25 dl λευκό κρασί
• 3 κουταλάκια γλυκού κορνφλάουρ
• 2 σκελίδες σκόρδο
• Μοσχοκάρυδο
• μια πρέζα μαγειρική σόδα
• 1/3 cl. Kirsch (προαιρετικά)
• ½ κιλό λευκό ψωμί
• μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Βήμα-βήμα:

1. Κόβετε τα τυριά σε κομματάκια (ή τα τρίβετε στο χοντρό τρίφτη) και τα βάζετε στην άκρη. Κόβετε το ψωμί σε φέτες (αν είναι μπαγκέτα) ή σε μικρότερα κομμάτια (αν είναι μεγάλο καρβέλι) και τα βάζετε σε καλαθάκι του ψωμιού.

2. Παίρνετε το ειδικό κατσαρόλι της fondue (κεραμικό, πήλινο, μαντεμένιο ή πορσελάνινο), τρίβετε το εσωτερικό με μια σκελίδα σκόρδο, και στη συνέχεια λιώνετε τις σκελίδες και προσθέτετε το λευκό κρασί, στο οποίο έχετε διαλύσει το κορνφλάουρ. Το ζεσταίνετε. Προσθέτετε το τυρί και το αφήνετε να λιώσει, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη σπάτουλα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτετε το kirsch (προαιρετικά) και τη σόδα, το μαύρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

3. Σερβίρετε αμέσως, τοποθετώντας το σκεύος στο ειδικό ρεσό στο κέντρο του τραπεζιού. Μπορείτε να σερβίρετε μαζί φρέσκα ωμά λαχανικά (crudités), πράσινη σαλάτα, ακόμη και βραστές πατάτες. Όσο για το κρασί, το απόλυτο ταίρι της fondue είναι το Ελβετικό λευκό Fendant du Valais –ελαφριά γλυκό, φρουτώδες, με αρώματα ανθέων- αλλά βεβαίως μπορείτε εξ ίσου να την απολαύσετε με ένα κρασί με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (όχι πολύ ξηρό) οποιασδήποτε προελεύσεως! Αποφύγετε να πιείτε κρύο νερό μαζί ή αμέσως μετά, γιατί το κρύο κάνει το τυρί να πήξει στο στομάχι σας, με αποτέλεσμα τη βαρυστομαχιά…

Σημειώσεις:

• Αν η φοντί σάς φανεί πολύ πηκτή, προσθέστε επιπλέον λευκό κρασί ή νερό. Αν αντιθέτως είναι πολύ ρευστή, προσθέστε λίγο ακόμη κορνφλάουρ διαλυμένο σε μικρή ποσότητα λευκού κρασιού.
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε το Vacherin με καλής ποιότητας Emmental ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας, αρκεί να είναι αρκετά ώριμο ώστε να δώσει γεύση στη fondue και να έχει υψηλά λιπαρά ώστε να λιώνει σωστά. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με Ελληνικά κίτρινα τυριά και να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας!