Ναι, τα κοκτέιλς ταιριάζουν θαυμάσια με τυρί. Οι σύνθετες γεύσεις του τυριού έρχονται σε αρμονική αντίθεση με τα κοκτέιλς, που μπορεί να είναι γλυκά, ξινά, αραιά ή κρεμώδη, ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε τυρί, ενώ τα αλκοολούχα ποτά στη βάση των κοκτέιλς αναδεικνύουν διαφορετικές όψεις του τυριού.

Το πιο βασικό στοιχείο ενός κοκτέιλ είναι το αλκοολούχο ποτό που αποτελεί τη βάση του: η βότκα, το τζιν, το ρούμι ή το ουίσκι, επηρεάζουν τη γεύση κάθε κοκτέιλ, όπως επηρεάζουν και τη γεύση του τυριού που συνοδεύουν.

Διαφορετικά αλκοολούχα ποτά ταιριάζουν καλύτερα με διαφορετικούς τύπους τυριού, αναδεικνύοντας τις γεύσεις τους:

• Το τζιν αποστάζεται με πολλά αρωματικά και κόκκινα φρούτα κι έχει φρέσκια γεύση με αισθητές νότες αρωματικών βοτάνων και ανθέων. Αυτές είναι που ταιριάζουν τόσο με τυριά όπως λευκά φρέσκα κατσικίσια τυριά, ή ακόμη και με τυριά με πιο έντονη γεύση, σαν το καπνιστό, το παλαιωμένο gouda, ακόμη και κάποιο μπλε τυρί.
• Το ρούμι είναι γλυκό, αφού αποστάζεται με ζάχαρη, οπότε συνοδεύει καλύτερα τυριά με πιο ήπια, γλυκιά γεύση (gouda, emmental), ή τυριά που σερβίρονται με μαρμελάδες και γλυκά chutneys. Το ίδιο ισχύει και για την τεκίλα.
• Το ουίσκι και το κονιάκ έχουν γλυκιά γεύση με νότες ξύλου που ταιριάζουν με τυριά που έχουν έντονη γεύση και είναι ελαφρώς πιο γλυκά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να τα συνοδεύσει και με τυριά με πιο ήπια γεύση.
• Η βότκα πάλι δεν έχει ουσιαστικά γεύση και το ποιο τυρί θα ταιριάξει κανείς, εξαρτάται περισσότερο από τι άλλο περιέχει το κοκτέιλ.

Ας δούμε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα:

• Το κλασικό Gin & Tonic σε γενικές γραμμές ταιριάζει καλά με μαλακά, κρεμώδη τυριά, όπως το brie, ή με φρέσκα κατσικίσια τυριά, γιατί το τζιν αναδεικνύει τις νότες ανθέων στο τυρί, ενώ η πίκρα του τόνικ ξεπλένει τον ουρανίσκο.
• To Bloody Mary, με βάση τη βότκα και με τοματοχυμό, Tabasco και σέλερι, ταιριάζει με όσα τυριά «παραδοσιακά» σερβίρονται με ντομάτα, όπως τα Ιταλικά (μοτσαρέλα, παρμεζάνα), ή τα ξηρά, παλαιωμένα τυριά. Δοκιμάστε τα με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, και τολμήστε να στάξετε και μερικές σταγόνες στο κοκτέιλ σας.
• Το Old Fashioned –bourbon, φλούδα πορτοκαλιού και Angostura Bitters- ταιριάζει εξαιρετικά με μια μεγάλη γκάμα τυριών, από ήπια, υπόλευκα σαν το Brie μέχρι πιο σκληρά, παλαιωμένα όπως το cheddar ή ακόμη και με το Stilton.

Η καλύτερη ιδέα, επειδή όλα είναι θέμα γούστου, είναι να δοκιμάσει ο καθένας το δικό του αγαπημένο κοκτέιλ, κι ανάλογα με το αλκοολούχο ποτό και τα υπόλοιπα συστατικά, να κάνει μερικές δοκιμές! Η μισή χαρά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στον πειραματισμό!