Πώς πείθεται να δοκιμάσει το μπρόκολο κι ο δυσκολότερος «πελάτης»…
Περνούν τα περισσότερα παιδιά –καμιά φορά και τα…μεγαλύτερα παιδιά- τη φάση που δεν θέλουν να δουν τίποτα «πράσινο» στο πιάτο τους.
Αν ήταν στο χέρι τους, δεν θα τα έβαζαν ποτέ στο στόμα τους! Προφανώς και δεν μπορεί να περάσει το δικό τους, γιατί τα «πράσινα» είναι απαραίτητα στη διατροφή τους και ως καλός και υπεύθυνος γονιός θα προσπαθήσετε να τους τα ταΐσετε ακόμη και με το ζόρι.
Ένα από τα πολύ χρήσιμα λαχανικά, που ειδικά τώρα τον χειμώνα είναι στο φόρτε του, είναι το μπρόκολο, δύσκολη γεύση ακόμη και για εκπαιδευμένους ουρανίσκους. Εδώ μοιραζόμαστε ένα παλιό κόλπο, που καμουφλάρει καλά το πράσινο χρώμα και, συνδυάζοντάς το με μια πολύ αγαπημένη και οικεία γεύση, κάνει την πρόταση πειστική ακόμη και για τους πιο δύσκολους «πελάτες».
Υλικά για 2-3 μερίδες
• 2 κούπες μπρόκολο (κατά προτίμηση φρέσκο)
• 5 κουταλιές σούπας βούτυρο
• 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
• ¾ κουτ. Γλυκού αλάτι
• 1 κούπα γάλα
• 1 κούπα τσένταρ ή γραβιέρα Ελβετίας ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας που να λιώνει και να έχει έντονη γεύση
Εκτέλεση
Βράζετε το μπρόκολο σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό με λίγο αλάτι μέχρι να είναι τρυφερό αλλά να «κρατάει».
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να κάψει, κι όταν λιώσει ρίχνετε κι ανακατεύεται καλά το αλεύρι, δημιουργώντας μια λεία πάστα χωρίς σβόλους. Ανακατεύοντας διαρκώς, προσθέτετε αργά το γάλα, λίγο-λίγο, και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να έχετε μια σχετικά αραιή μπεσαμέλ. Προσθέστε το τυρί.
Τοποθετήστε το βρασμένο μπρόκολο σε πυρίμαχο σκεύος, απλώστε τη μπεσαμέλ (δεν είναι απαραίτητο να είναι όλη σε μια στρώση, μπορεί να εξέχει και το μπρόκολο πού και πού) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.