Σοκολάτα και τυρί. Μπορείτε να απολαύσετε τους «αμαρτωλούς» γευστικούς πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, όχι μόνο χώρια, αλλά και μαζί, σε απίθανους συνδυασμούς… με ποια τυριά ταιριάζει το κάθε σοκολατάκι;

Χρησιμοποιούμε συχνά τα ίδια επίθετα για να περιγράψουμε τη γεύση και την υφή σοκολάτας και τυριού: πλούσια, έντονη, κρεμώδης, με νότες καραμέλας ή ξηρών καρπών… Αφού λοιπόν μοιράζονται τις περιγραφές, γιατί να μην ταιριάζουν και σε απρόσμενα, γευστικά παντρέματα; Θέλει λίγη τόλμη και όρεξη για πειραματισμό. Εδώ θα προτείνουμε κάποια ζευγάρια δοκιμασμένα, που δείχνουν λίγο πολύ τι πάει με τι. Σε γενικές γραμμές τα σοκολατάκια με πιο ήπια γεύση συνδυάζονται καλύτερα με τα αντίστοιχα τυριά, ενώ τα πιο πλούσια, έντονα τυριά αναδεικνύουν τις πιο «ζωηρές» γεύσεις σοκολάτας.

• Τα μαλακά, ώριμα τυριά από κατσικίσιο, πρόβειο ή αγελαδινό γάλα έχουν συνήθως πιο έντονη και όξινη γεύση, λίγο «επιθετική». Το ιδανικό τους ταίρι είναι απλή σοκολάτα μαύρη ή γάλακτος.
• Τα παλαιωμένα τυριά, που ωριμάζουν συνήθως για περισσότερο από ένα χρόνο, είναι λιγότερο όξινα και οι νότες ξηρών καρπών, όπως και η πιο «τραγανή» υφή τους, ταιριάζουν με σοκολάτες γεμιστές με αμύγδαλα, μέλι ή άλλο σιρόπι.
• Το μπλε τυρί με την έντονη χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση, αναδεικνύει τις κρυφές γευστικές νότες μιας πικρής σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (50% και πάνω).

sokolata Cheeselovers 2

• Σοκολατάκια γεμιστά με καραμέλα ή πραλίνα, με έντονες νότες γάλακτος και βουτύρου, συνδυάζονται με τα περισσότερα τυριά. 

sokolata Cheeselovers 3

Κανόνες δεν υπάρχουν! Στόχος είναι ο πειραματισμός και η ανακάλυψη «θεϊκών» ζευγαριών, που μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα, μιας και η γεύση είναι ως ένα σημείο υποκειμενική. Οι γιορτές, αλλά και όλα τα βράδια του χειμώνα, προσφέρονται για να μαζευτεί η οικογένεια ή η παρέα, γύρω από ένα μεγάλο κουτί σοκολατάκια (πραλίνες, γεμιστά με λικέρ, με ξηρούς καρπούς, πολύ bitter, γάλακτος κοκ) και μια πιατέλα τυριών που να περιλαμβάνει 4-5 είδη διαφορετικά μεταξύ τους (π.χ. κατσικίσιο λευκό, παλαιωμένο Cheddar ή Gouda, μπλε τυρί, ήπιο κίτρινο όπως είναι το Emmental ή μια γλυκιά Ελληνική γραβιέρα κοκ) και να κάνει τα δικά της παντρέματα και αξιολογήσεις. Συνοδέψτε τους συνδυασμούς σας με ένα γιορτινό Port ή ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί για να απογειώσετε την απόλαυση, αλλά και να ξεπεράσετε τις…αναστολές σας!

sokolata Cheeselovers 4

sokolata Cheeselovers 5