Τι σημαίνει αλήθεια Raclette; Οι ορισμοί είναι περισσότεροι του ενός: Raclette (Ρακλέτ) είναι παραδοσιακό Ελβετικό πιάτο, πολιτιστικό ορόσημο, επιτραπέζια συσκευή, εμπειρία δείπνου, διασκέδαση και απόλαυση!

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κεντρική Ευρώπη, ιδιαίτερα στις Ελβετικές Άλπεις και άλλα χιονοδρομικά κέντρα, απ’ όπου εξ άλλου έλκει η Raclette την καταγωγή.

Κάποτε οι βοσκοί του Valais, του γαλλόφωνου καντονιού της Ελβετίας, όταν ήθελαν να πάρουν μαζί τους στο βουνό μια σχετικά φθηνή τροφή, ανθεκτική στη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών, επέλεγαν τυρί και πατάτες. Ενώ οι πατάτες ψηνόντουσαν στη φωτιά, έβαζαν κοντά στη ζέστη ένα μεγάλο κομμάτι τυρί. Καθώς έλιωνε σταδιακά η εξωτερική στοιβάδα του, έξυναν το λιωμένο τυρί με ένα μαχαίρι και το άλειφαν στις ψημένες πατάτες. Αυτό ήταν ένα χορταστικό, θρεπτικό αλλά και πεντανόστιμο φαγητό! Στα γαλλικά, το ρήμα για την έννοια του απομακρύνω μια στρώση με λάμα, είναι το “racler”, απ’ όπου προκύπτει το όνομα raclette.

Σήμερα βέβαια, στα αστικά σπίτια και εστιατόρια, η φωτιά έχει αντικατασταθεί από διαφορετικά σκεύη που προσομοιάζουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της raclette. Τα πιο συνήθη είναι ένα σύστημα που κρατάει ένα μεγάλο κομμάτι ή μισό κεφάλι τυρί κάτω από ένα θερμαντικό στοιχείο (Raclette Melter). Μια άλλη «αστική» παραλλαγή, που επιτρέπει το λιώσιμο ατομικών μερίδων τυριού και, παράλληλα, το ψήσιμο λαχανικών, κρέατος, κοτόπουλου, ώστε να σερβιριστούν μαζί με το λιωμένο τυρί, είναι η σχάρα Raclette Grill.

Όπως η fondue, έτσι και η raclette, προσφέρεται για κοινωνικές, χειμωνιάτικες βραδιές, που η παρέα ή η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι και μαγειρεύει επί τόπου το δείπνο της.

Τα πάντα σχετικά με τη Raclette θα βρείτε στο www.raclettecorner.com όπου πωλούνται και οι σχετικές συσκευές.