Οι ενημερωμένοι οπαδοί της μπίρας ήδη έχουν κλείσει εισιτήρια και ετοιμάσει βαλίτσες για Μόναχο! Ο λόγος; Η πιο γνωστή γιορτή μπίρας στον κόσμο, το Oktoberfest, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου.

Και αν ακούσετε τους ντόπιους να τη λένε «Die Wiesn», μη σας κάνει εντύπωση. Η ονομασία έχει πάρει το όνομά της από την τοποθεσία του Theresienwiese.

Αν και πολλές αντίστοιχες γιορτές μπίρας γίνονται πλέον σε πολλές χώρες, αυτή είναι, μακράν, η πιο γνωστή και συγκεντρώνει επισκέπτες από τα πέρατα του κόσμου. Είναι, το πιθανότερο, και η πιο παλιά, καθώς γίνεται ανελλιπώς από το 1810. Έχει ακυρωθεί μόνο 24 φορές σε αυτό το διάστημα για λόγους ανωτέρας βίας, όπως ο πόλεμος και, κάποτε, μια επιδημία χολέρας!

festival2 cheeselovers

festival3 cheeselovers

Η απορία των περισσότερων είναι γιατί λέγεται Oktoberfest αφού γίνεται τον Σεπτέμβριο. Την πρώτη φορά που διοργανώθηκε ήταν για τον εορτασμό του γάμου του -τότε- πρίγκιπα Ludwig με την πριγκίπισσα Therese von Sachsen-Hildburghausen και οι γιορτές κράτησαν από τις 12 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Βλέποντας την τεράστια επιτυχία των εορτασμών, αποφάσισαν να το επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο. Μετέφεραν όμως το φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο, για να είναι καλύτερες οι καιρικές συνθήκες: πιο ζεστές βραδιές, πιο κατάλληλες για να πίνεις την μπιρίτσα σου παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις. Γιατί, πέρα από τις «τέντες» με τις πολλές διαφορετικές μπίρες και το φαγητό, υπάρχουν παρελάσεις, χορός, παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και διάφορες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, αφού, μέχρι κάποια ώρα, επιτρέπεται η είσοδος και στα παιδιά!

Οι μπίρες που σερβίρονται είναι από τα έξι μεγάλα ζυθοποιεία του Μονάχου: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu και Staatliches Hofbräu-München. Παράλληλα όμως με τις μπίρες, στις τέντες μπορεί να βρει κανείς και μεγάλες ποσότητες φαγητού, για όλα τα γούστα. Μη συζητήσουμε για τα περίφημα γερμανικά λουκάνικα, όλων των ειδών, που συνοδεύονται από άφθονο sauerkraut, ούτε για τα μοναδικά, στριφτά pretzels. Εμάς άλλωστε η αδυναμία μας είναι τα τυριά!

festival5 cheeselovers

Και από μια τόσο μεγάλη γιορτή σαν το Oktoberfest, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο γνωστό γερμανικό τυρί, το Allgau Emmental, από αγελαδινό γάλα, με ευχάριστο άρωμα και ήπια γεύση, που ταιριάζει ιδανικά με τις πιο σκουρόχρωμες μπίρες. Οι μαύρες μπίρες είναι η καλύτερη συνοδεία και για το Tilsit, ένα ημίσκληρο τυρί που συχνά περιλαμβάνει διάφορους σπόρους και πιπέρια που του δίνουν ιδιαίτερη γεύση, όπως επίσης και για το Limburger, με εξίσου έντονο και πικάντικο άρωμα.

Αν οι lager μπίρες είναι οι αγαπημένες σας, τότε μπορείτε να τις συνδυάσετε άψογα με το τυρί Butterkäse, που είναι τόσο μαλακό που αλείφεται σαν βούτυρο και έχει εξαιρετικά λεπτή γεύση. Ιδανικό συνοδευτικό για την μπίρα σας είναι και το Weisslacker με την έντονη μυρωδιά του που όμως έρχεται σε αντίθεση με την μαλακή γεύση του.

Σας βάλαμε μήπως σε σκέψεις για να οργανώσετε το ταξίδι αλλά δεν προλαβαίνετε τώρα; Μην στενοχωριέστε, έχουν βγει ήδη οι ημερομηνίες για το 2018: 22 Σεπτεμβρίου με 7 Οκτωβρίου! Εξ άλλου, κανείς δεν σας σταματάει από το να οργανώσετε ένα μίνι Oktoberfest στο σπίτι σας για να απολαύσετε Γερμανικά καλούδια και μπίρες με τους φίλους σας! Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές προτάσεις συνδυασμών τυριών με μπίρα, γερμανικών ή και όχι!