Επηρεάζει η κατανάλωση τυριού πριν τον ύπνο τα όνειρά μας; Και αν ναι, μας προσφέρει… όνειρα γλυκά ή εφιάλτες;

Με αυτά τα, πρωτότυπα ομολογουμένως, ερωτήματα ασχολήθηκε το British Cheese Board, ο Βρετανικός οργανισμός που ασχολείται αποκλειστικά με το τυρί και την προώθησή του. Πραγματοποίησε μια έρευνα σε 200 εθελοντές, από τους οποίους ζήτησε να φάνε μια ελάχιστη ποσότητα τυριού μισή ώρα πριν κοιμηθούν και μετά να κρατήσουν ημερολόγιο για τα όνειρά τους. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να καταρριφθεί μία αντίστοιχη προηγούμενη, που υποστήριζε ότι η κατανάλωση τυριού πριν τον ύπνο έφερνε εφιάλτες!

Έχετε αγωνία για τα αποτελέσματα; Τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες δήλωσαν ότι, παρά την κατανάλωση τυριού, κοιμήθηκαν σαν…πουλάκια! Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι της έρευνας, παρόλο που δεν του δόθηκε η πρέπουσα σημασία, είναι το γεγονός ότι, διαλέγοντας το σωστό τυρί, μπορείς να επηρεάσεις και τα όνειρά σου. Θέλετε παραδείγματα;

oneira cheeselovers2

Αν φάτε Stilton, τότε τα όνειρά σας μπορεί να είναι κάπως…περίεργα. Αν φάτε Cheddar, τότε είναι πολύ πιθανό να δείτε στο όνειρό σας κάποιον διάσημο. Το Cheshire, από την άλλη, φαίνεται να μην προκαλεί κανένα όνειρο. Θα κοιμηθείτε καλά αλλά χωρίς «περιπέτειες». Τέλος, αν δοκιμάσετε να φάτε Lancashire, τότε θα ονειρευτείτε κάτι σχετικό με δουλειά. Ακολουθώντας τους συνδέσμους, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτά τα τυριά που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και να σκεφτείτε ποια θα μπορούσαν να είναι τα αντίστοιχα Ελληνικά και πώς θα επηρέαζαν τα δικά μας όνειρα!

oneira Cheeselovers

(Πηγή: Alamy – https://www.dailymail.co.uk)

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος προσπαθήσει επιστημονικά να συνδέσει την κατανάλωση του τυριού με τον ύπνο και τα όνειρα;

Αν κάποιος φάει ένα μεγάλο γεύμα, πλούσιο σε λιπαρά, λίγο πριν κοιμηθεί, τότε είναι πολύ πιθανόν αυτό να του προκαλέσει προβλήματα στην πέψη, άρα και στον ύπνο. Ο ακατάστατος ύπνος μπορεί να αποτελέσει αιτία για να δει κάποιος έναν εφιάλτη, ή έστω να τον θυμάται πιο καθαρά. Αυτό συνδέεται με την κατανάλωση τυριού, γιατί σε πολλές χώρες το τελευταίο «στάδιο» του γεύματος ολοκληρώνεται με ένα κομμάτι τυρί.

Μια άλλη σύνδεση ονείρων και τυριού είναι η ουσία τρυπτοφάνη που βρίσκεται στο τυρί. Η τρυπτοφάνη, που συναντάται και σε άλλες τροφές, χρησιμοποιείται από το σώμα για να παράξει σεροτονίνη, η οποία συνδέεται με την καλή διάθεση και τον ήρεμο ύπνο. Άρα, και με τα καλά όνειρα!

Εμείς θα πούμε ότι, καλές οι έρευνες, αλλά ακόμη και το ρίσκο να δούμε εφιάλτες δε θα μας σταματήσει από το να φάμε το τυράκι μας όσο αργά κι αν είναι…