Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για το τυρογαριδάκι…Έχει τελικά καμία σχέση με το τυρί;

Αυτό το «κόλλημα» της παιδικής ηλικίας που ακόμη και τώρα, πότε-πότε, αναζητάμε, το κατακίτρινο σνακ που βάφει τα δάχτυλα, που κολλάει στα δόντια, που έχει περίεργη, συνθετική γεύση, που «σταματημό» δεν έχει, είναι το αποτέλεσμα του ευτυχέστερου ατυχήματος στην ιστορία των σνακς!

Το γαριδάκι γεννήθηκε το 1935, καταλάθος, σε ένα εργοστάσιο ζωοτροφών στο Beloit του Wisconsin στις ΗΠΑ. Στη μονάδα αυτή της Flakall Corporation, για την παραγωγή της ζωοτροφής, χρησιμοποιούσαν μια αλεστική μηχανή που έφτιαχνε νιφάδες από καλαμπόκι, κάνοντας την τροφή πιο εύπεπτη για τις αγελάδες και τα άλογα. Για να διατηρείται καθαρή, οι υπάλληλοι άλεθαν, από καιρού εις καιρόν, υγρό καλαμπόκι. Με μεγάλη έκπληξη παρατήρησαν ότι, περνώντας από την αλεστική, το υγρό καλαμπόκι, ερχόμενο σε επαφή με τη θερμότητα του μηχανήματος, κατέληγε σε ελαφριά, φουσκωτά, αέρινα κομματάκια, λίγο σαν ποπ-κορν χωρίς το σκληρό πυρήνα του καλαμποκιού…

Έτσι, τυχαία, δημιουργήθηκαν τα πρώτα «γαριδάκια» (λέγονταν corn puffs, στα Ελληνικά τα λέμε «γαριδάκια», από τότε που πήραν αυτό το συγκεκριμένο σχήμα). Ένας παρατηρητικός υπάλληλος της εταιρίας, διέβλεψε την προοπτική ανάπτυξης της μικρής φούσκας καλαμποκιού. Τις πήρε σπίτι, όπου πειραματίστηκε με αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά, μέχρι να βεβαιωθεί πως άρεσαν στην οικογένεια του. Το πρώτο προϊόν, που δεν είχε ακόμη γεύση τυριού, ήταν τα Korn Kurls.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία διάφορες εταιρίες των ΗΠΑ ανέπτυξαν την ιδέα δημιουργίας ενός σνακ καλαμποκιού με γεύση τυριού, ιδέα η οποία υλοποιήθηκε και γεννήθηκε το γνωστό σε όλους μας τυρογαριδάκι! Στην ουσία προσέθεσαν στο καλαμπόκι τυρί σε σκόνη σε ποσοστό 0.7%, το οποίο έδωσε αυτή την χαρακτηριστική γεύση και χρώμα στα γαριδάκια.

Αρκετές εταιρείες προσθέτουν σκόνη από τυρί Emmental. Οι περισσότεροι όμως κρύβουν το μυστικό τους, ως προς το είδος του τυριού που χρησιμοποιούν.

Το τυρογαριδάκι πραγματικά απογειώθηκε το 1948 σε φήμη και πωλήσεις και μέχρι σήμερα αποτελεί το πιο αγαπημένο «τυρένιο» σνακ στον κόσμο!