Είναι αργά το βράδυ και θέλετε να τσιμπήσετε κάτι; Το τυρί κότατζ  μπορεί να είναι το σνακ που χρειάζεστε! Αναρωτιέστε γιατί; Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν τον ύπνο ενισχύει τον μεταβολισμό και την αποκατάσταση των μυών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν πως η κατανάλωση 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης, περίπου 30 λεπτά πριν από τον ύπνο, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα των μυών, τον μεταβολισμό και την υγεία μας γενικότερα. Και πριν προλάβετε όλοι εσείς που έχετε ορκιστεί να απέχετε από το βραδινό φαγητό να αγχωθείτε, να σας ενημερώσουμε ότι δεν πρόκεται να γίνει λίπος!

Η έρευνα

Υπεύθυνοι της έρευνας ήταν ο αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής, Επιστήμης Τροφίμων και Άσκησης Michael Ormsbee και η πρώην φοιτήτρια του FSU Samantha Leyh.Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Nutrition.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες περίπου 20 χρονών, οι οποίες κατά τη διάρκεια της έρευνας έτρωγαν τυρί κότατζ 30 με 60 λεπτά πριν από τον ύπνο. Σκοπός των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν αν επηρεάζει τον μεταβολικό ρυθμό και την αποκατάσταση των μυών.

Αυτή είναι μία από τις πρώτες διατροφικές μελέτες, όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κανονικό φαγητό και όχι κάποιο μείγμα πρωτεΐνης ή κάποια μορφή συμπληρώματος.

shutterstock 105724100 2000x1333

«Μέχρι τώρα απλά υποθέταμε ότι τα τρόφιμα θα είχαν παρόμοια δεδομένα με τα συμπληρώματα. Με αυτή την έρευνα το εξακριβώσαμε» δήλωσε ο Ormsbee.

Η Leyh, που είναι τώρα ερευνήτρια διατροφολόγος στην Πολεμική Αεροπορία, στο Dayton του Οχάιο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για μελλοντική έρευνα σχετικά με τις ακριβείς μεταβολικές αντιδράσεις που προκαλούν ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

«Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να συγκεντρώνουμε δεδομένα από τα φαγητά» δήλωσε η Leyh. «Τα αποτελέσματά μας ήταν μόνο για το τυρί κότατζ και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να γενικεύσουμε και για άλλες τροφές. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα θα αποτελέσει εφαλτήριο για παρόμοιες μελέτες στο μέλλον».

Ο Ormsbee δήλωσε ότι η ερευνητική του ομάδα θα αρχίσει να μελετά και άλλες τροφές έτσι ώστε να ανακαλύψει περισσότερα σχετικά με τις βέλτιστες επιλογές τροφίμων που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αποκατάσταση μετά από την άσκηση και την αναγέννηση των μυών, αλλά και την υγεία γενικότερα.