Τρεις εύκολες, ελαφριές συνταγές με cottage cheese για να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας τυρί χαμηλών λιπαρών.

Πρωινό με τυρί cottage, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα

Υλικά για 4 μερίδες

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού νερό

3/4 φλιτζάνι (175 ml) νιφάδες βρώμης

1/4 φλιτζάνι (60 ml) ψιλοκομμένα καρύδια, αμύγδαλα ή πεκάν

2 φλιτζάνια (500 ml) cottage cheese

1/8 κουταλάκι του γλυκού (0,5 ml) κανέλα σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 ml) εκχύλισμα βανίλιας

2 φλιτζάνια (500 ml) φρέσκα ή από κονσέρβα χωρίς ζάχαρη ανανά ή ροδάκινα ή βανίλιες ή δαμάσκηνα ή ανάμεικτα

 

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύετε το τζίντζερ, το μέλι και το νερό. Αφήνετε να βράσουν σε μέση προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Σιγοβράζετε για περίπου 2 λεπτά ή έως ότου η πιπερόριζα γίνει ημιδιαφανής. Προσθέτετε τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς και «ψήνετε», ανακατεύοντας, για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να στεγνώσουν. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήνετε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ, αναμειγνύετε το cottage cheese με κανέλα και βανίλια. Μοιράζετε σε 4 μπολ σερβιρίσματος και από πάνω βάζετε τον ανανά (ή άλλα φρούτα) και το μείγμα γκρανόλα (δημητριακά και ξηροί καρποί).

Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο.

Tip

Αν θέλετε, ετοιμάστε περισσότερη σπιτική γκρανόλα και διατηρήστε τη στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, ώστε να μη χάνετε χρόνο κάθε μέρα.

 

Cottage Cheese

Σάντουιτς με cottage cheese, σπανάκι, αγγούρι και μυρωδικά

Υλικά για 2 μερίδες

4 φέτες ψωμί για τοστ πολύσπορο ή 4 φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως

2 αγγούρια, κομμένα σε φέτες

100 γραμμάρια σπανάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

½ κουταλάκι θυμάρι ή βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

100 γραμμάρια cottage cheese

2 κουταλιές της σούπας Κατίκι Δομοκού

αλάτι και πιπέρι

λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ψήνετε πρώτα τις φέτες ψωμιού σε φρυγανιέρα ή στο γκριλ αφού τις ραντίσετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή αλείψετε με λίγο βούτυρο.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σπανάκι, το Κατίκι Δομοκού, το cottage cheese, τα μυρωδικά, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι για να πάρετε ένα ωραίο μείγμα. Ελέγξτε τα επίπεδα αλατιού και αρωματικών και προσαρμόστε ανάλογα με το γούστο σας.

Τοποθετείτε τις φέτες ψωμιού σε μια επίπεδη επιφάνεια. Απλώνετε το μείγμα σπανάκι και τυρί Cottage στις δύο φέτες.

Από πάνω τοποθετείτε τις φέτες αγγουριού και καλύπτετε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.

Τα σερβίρετε σκέτα ή με ντοματίνια τσέρι κομμένα στη μέση.

 

cottage cheese

Σαλάτα τόνου με cottage cheese, αβοκάντο και ελιές

Υλικά για 4 μερίδες

2 κονσέρβες τόνο σε νερό, στραγγισμένο

1 κούπα cottage cheese

2/3 φλιτζάνι καλαμπόκι κονσέρβας στραγγισμένο

2/3 φλιτζάνι πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια

1 φλιτζάνι ντοματίνια τσέρι κομμένα στη μέση ή στα 4

1/2 μεγάλο αβοκάντο, σε κύβους

5-6 ελιές Αμφίσσης ή Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες

2 κουταλάκια του γλυκού πικάντικη μουστάρδα ή μουστάρδα Dijon

1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο ή πάπρικα, ήπια καυτερό

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεσαίο ή μεγάλο μπολ. Ανακατεύετε απαλά, δοκιμάζετε αν θέλουν αλατοπίπερο, προσθέτετε και ανακατεύετε ξανά με προσοχή.

Σερβίρεται στο μπολ ως συνοδευτικό, επάνω σε φέτες ψωμιού ή μπαίνει σε σάντουιτς.