Είναι τα φρούτα της εποχής και ταιριάζουν ιδιαίτερα με τυριά λευκά, είτε είναι άλμης είτε ελαφρά και άπαχα. Ελάτε να τα συνδυάσουμε!

Τάρτα με κατσικίσιο τυρί άλμης και αχλάδια

Υλικά

1 φύλλο ζύμη σφολιάτας, ξεπαγωμένο

2 αχλάδια, κομμένα σε φέτες πάχους 0,5 εκ.

¼ φλιτζ. χυμό λεμονιού

120-150 γρ. κατσικίσιο τυρί άλμης (ή φέτα πικάντικη)

ζάχαρη

μέλι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230°C. Στρώνετε σε ένα ταψί ένα φύλλο χαρτί ψησίματος.

Ξεδιπλώνετε το φύλλο της σφολιάτας και το απλώνετε πάνω στο χαρτί ψησίματος. Διπλώνετε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και πιέζετε τις άκρες με τα δόντια ενός πιρουνιού, ώστε να σταθεροποιηθούν και να σχηματιστεί ένας μικρός κόθρος.

Καθαρίζετε, κόβετε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες και ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Θρυμματίζετε το κατσικίσιο τυρί και το πασπαλίστε πάνω στη σφολιάτα. Απλώνετε τις φέτες αχλαδιού στην κορυφή με εναλλασσόμενο μοτίβο, όπως στη φωτογραφία.

Πασπαλίζετε με ζάχαρη και ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι το φύλλο ζαχαροπλαστικής να γίνει χρυσό-καφέ.

Αφήνετε να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια περιχύνετε με μέλι. Πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή.

Axladi kai tyri2

Σαλάτα με αχλάδια, φέτα, σπανάκι και κινόα

Υλικά για 2 άτομα

4 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι

2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

4 κούπες (καλά γεμάτες) φύλλα σπανάκι baby

2 αχλάδια κρυστάλλια σε λεπτές φέτες

1 φλιτζ. βρασμένη κινόα

½ φλιτζ. Κατίκι Δομοκού

120 γρ. φέτα θρυμματισμένη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, χτυπάτε το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε δύο μπολ μοιράζετε το σπανάκι, το αχλάδι, το Κατίκι και την κινόα και περιχύνετε το λαδόξιδο.

Από πάνω ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα, αν χρειάζεται αλατοπιπερώνετε, και σερβίρετε.

Axladi kai tyri 22

Ελαφριά σαλάτα με αχλάδια, τυρί cottage, τζίντζερ και καρύδια

Υλικά για 2 άτομα

2 φλιτζάνια τυρί cottage ή φρέσκο άπαχο ανθότυρο θρυμματισμένο

2 μεσαία αχλάδια, σε κυβάκια

2 κλωνάρια σέλινου, σε λεπτές ροδέλες

1/3 φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ φρέσκο τριμμένο ή σε σκόνη

Κατευθύνσεις

Σε δύο μέτρια μπολ, ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.