Πολύς «διατροφικός» λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα κορεσμένα λιπαρά και την αρνητική επίδρασή τους στην υγεία, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η συζήτηση αφορά βεβαίως και τους τυρολάτρεις αφού σχεδόν όλα τα τυριά, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Σύμφωνα με τη γενική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να «εξορίσουμε» το αγαπημένο μας τυρί από το καθημερινό τραπέζι.
Αυτό γιατί όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες συμπεραίνουν πως η κατανάλωση τυριού στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και χωρίς υπερβολές δεν επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία.

lipara2 cheeselovers

Εκτός αυτού, δεν έχουν όλα τα τυριά την ίδια περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, επομένως έχουμε πληθώρα επιλογών, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας μας και το γενικότερο τρόπο ζωής μας.

Στην Ελλάδα έχουμε κι ένα έξτρα πλεονέκτημα αφού το απόλυτο ελληνικό τυρί, η φέτα, δεν είναι καν στην πεντάδα των τυριών με τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά κι έτσι μπορούμε να την έχουμε στο καθημερινό μενού μας χωρίς τύψεις και ανησυχίες.

Σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (British Heart Foundation), 100 γραμμάρια φέτας περιέχουν 14 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, τη στιγμή που η αντίστοιχη ποσότητα μασκαρπόνε έχει 29!

Είδος τυριού    

Συνολικά λιπαρά ανά 100 γραμμάρια    

Κορεσμένα λιπαρά ανά 100 γραμμάρια    

Μασκαρπόνε

44

29

Στίλτον

35

23

Τσένταρ

35

22

Παρμεζάνα

30

19

Μπρι

29

18

Ένταμ

26

16

Φέτα

20

14

Ρικότα

8

5

Πηγή: British Heart Foundation

Αυτό δεν το δεν ξέραμε!

Αν αντί για φέτες τυριού χρησιμοποιήσουμε τριμμένο, θα καταναλώσουμε λιγότερο! Μια φέτα τυρί είναι συνήθως 20 -30 γραμμάρια ενώ η ίδια ποσότητα στον τρίφτη είναι πιο χορταστική. Μπορούμε λοιπόν να φτιάξουμε το τοστ μας με τριμμένο τυρί, και να αποφύγουμε να βάλουμε περισσότερες από μια φέτες.