Ξεχάστε τις κρέμες με χαβιάρι. Οι ειδικοί της κοσμετολογίας φαίνεται πως έχουν ανακαλύψει το διάδοχο συστατικό στη μάχη κατά της γήρανσης.

Είναι το ροκφόρ, το διάσημο γαλλικό τυρί με τους φανατικούς φίλους και τους ορκισμένους εχθρούς. Οι θαυματουργές του ιδιότητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μας απασχολήσουν πολύ προσεχώς και εκτός κουζίνας.

Ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Lycotech, στο Cambridge της Αγγλίας, έβαλαν στο μικροσκόπιο τους το τυρί με τις χαρακτηριστικές γαλαζοπράσινες φλεβίτσες που παράγεται από γάλα προβάτου και ωριμάζει σε φυσικές σπηλιές στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας και διαπίστωσαν ότι κρύβει πολλά μυστικά ευεξίας και μακροζωίας τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως.

Η παραπάνω έρευνα – που δημοσιοποιήθηκε το 2012- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ροκφόρ έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα συστατικά του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την παρασκευή φαρμάκων κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρθρίτιδας όσο και στην κοσμετολογία, σε προϊόντα αντιγήρανσης και ομορφιάς αφού μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι το ροκφόρ μπορεί να καταπολεμήσει το μόνιμο γυναικείο πρόβλημα, την κυτταρίτιδα!

roquefort2 cheeselovers

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μύκητες που περιέχονται στο ροκφόρ (ενδεχομένως και σε άλλα «μουχλιασμένα» τυριά) παράγουν χημικές ενώσεις που θεωρούνται ευεργετικές για τη λειτουργία της καρδιάς κα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το ίδιο τυρί – βάσει των μέχρι στιγμής βρετανικών συμπερασμάτων – θεωρείται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ μπορεί να δράσει κατά της παχυσαρκίας, βοηθώντας σημαντικά στο να «ξυπνήσει» ένας «κοιμισμένος» μεταβολισμός.

Οι επιστήμονες επιδιώκουν τώρα να απομονώσουν στα εργαστήρια τους, τα θαυματουργά συστατικά του ροκφόρ και ανοίξουν ένα νέο ελπιδοφόρο κεφάλαιο στην κοσμετολογία και τις φαρμακευτικές επιστήμες. Μέχρι να συμβεί ωστόσο αυτό, κάντε το όπως οι Γάλλοι: Ροκφόρ και κόκκινο κρασί να μην λείψουν από το τραπέζι σας!

Δείτε ακόμη για το Roquefort εδώ