Τις γιορτές –και όχι μόνο- ξεφεύγουμε, τρώμε πολύ και μετά αναζητάμε ένα digestif για τη χώνεψη…

Για να είναι όμως ολοκληρωμένη η απόλαυση (αφού έχουμε φάει κα πιει τα δέοντα κατά τη διάρκεια του γεύματος/δείπνου), δίνουμε συμβουλές για το πώς επιλέγει κανείς το σωστό digestif, ανάλογα με το τι έχει προηγηθεί. Γλυκό ή κρεμώδες; Με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή κάτι πιο ήπιο;

Αν το δείπνο σας ήταν σχετικά ελαφρύ, τότε μπορείτε να κλείσετε με ένα απόσταγμα σταφυλιού, από τα πολλά εξαιρετικά που παράγει η χώρα μας, ή ένα eau de vie (μπράντι από φρούτο). Έχουν και τα δυο «φρουτένια» γεύση και είναι αρκετά ελαφριά, ώστε να μην σας βαρύνουν. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε πολυχορτάσει (!), μπορείτε να προτιμήσετε ένα κρεμώδες λικέρ, όπως Kahlua ή Baileys, που είναι από μόνο του χορταστικό!

Μετά από ένα πλούσιο γεύμα προτείνονται digestives με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (40%), όπως grappa, brandy, Cognac ή, γιατί όχι, μια τσικουδιά ή ένα τσίπουρο. Το αλκοόλ «καθαρίζει» το σύστημα και νιώθεις πως καίει τις…θερμίδες!

Αν έχει προηγηθεί καυτερό φαγητό με πολλά μπαχαρικά, ένα πιο γλυκό λικέρ, όπως μαστίχα, ρακόμελο ή limoncello, μπορεί να ισορροπήσει τη γεύση.

To μπράντι είναι κατάλληλος συνοδός για πολλά, διαφορετικά τυριά. Για παράδειγμα ένα σκληρό κίτρινο τυρί με έντονη γεύση, όπως ένα παλαιωμένο cheddar ή gouda, συνοδεύονται ιδανικά από ένα Armagnac. Άλλος αγαπημένος συνδυασμός είναι το μπλε τυρί με το πόρτο, όπου η αψάδα του τυριού κάνει το πόρτο λιγότερο γλυκό, ενώ η γλύκα του πόρτο μετριάζει την αλμύρα του μπλε τυριού…

Το digestif μπορούμε και να το απολαύσουμε μέσα στον καφέ ή το τσάι μας, μετά το φαγητό. Μια δόση grappa ή sambucca (ή και ούζο) στο εσπρεσάκι, για παράδειγμα, ή Πατρινή τεντούρα στο δυνατό τσάι.

Όταν αναζητάς κάτι παραπάνω από οινόπνευμα, σημασία έχει το βάθος της γεύσης και η ποικιλία των αρωμάτων. Όλα τα αρωματικά λικέρ ή χωνευτικά, από τα πολύ ιδιαίτερα όπως το Jägermeister ή το Fernet Branca (και τα δυο έχουν φανατικούς φίλους και άσπονδους εχθρούς), μέχρι τα πιο μονοδιάστατα όπως η δική μας μαστίχα, ή ένα λικέρ μέντας, είναι ιδανικός τρόπος για να κλείσει κανείς ένα δείπνο.