Η φοντύ (fondue) είναι γνωστό «παρεΐστικο» ή οικογενειακό πιάτο, όταν μαζευόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και βουτάμε τα πιρουνάκια μας στο ζεστό τυρί…
Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται πια να βρείτε παρέα για να την απολαύσετε. Υπάρχουν στην αγορά μινιατούρες σκεύη για φοντί, που κάνουν την προετοιμασία απλή και την ποσότητα… ευπρεπή, για μοναχικές ή ρομαντικές βραδιές με άρωμα Ελβετίας.
Πώς όμως βρέθηκε αυτό το πιάτο στο τραπέζι μας;
Η φοντύ με τυρί (fondue au fromage) εφευρέθηκε στην Ελβετία τον 18ο αιώνα, ως τρόπος χρήσης παλαιωμένων τυριών και μπαγιάτικου ψωμιού, από τις οικογένειες που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκιες τροφές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Καθώς πολλές περιοχές, ειδικά τα ορεινά χωριά, αποκλείονταν από το χιόνι, τα τυριά τους ωρίμαζαν και το ψωμί σιγά-σιγά ξεραινόταν. Οι Ελβετοί ανακάλυψαν ότι αν ζέσταιναν το τυρί, μαζί με κρασί, σκόρδο και αρωματικά βότανα, μπορούσαν να βουτούν το ξερό ψωμί στο μείγμα για να μαλακώσει. Μαζεύονταν λοιπόν όλοι γύρω από την κατσαρόλα, δίπλα στο τζάκι, κι έτρωγαν το λιωμένο τυρί βουτώντας το ψωμί τους. Η λέξη «φοντύ (fondue) προέρχεται από το Γαλλικό ρήμα “fondre” που σημαίνει «λιώνω».
Στη συνέχεια, η ονομασία «φοντύ» επεκτάθηκε και σε άλλα είδη, εφευρέσεις άλλων λαών, όπου οι συνδαιτημόνες βουτούν κάτι σε ένα κοινό σκεύος, όπως π.χ. οι Γάλλοι που ψήνουν κομματάκια κρέας σε καυτό λάδι, οι Κινέζοι που κάνουν το ίδιο, αλλά σε καυτό ζωμό, ή οι Αμερικανοί που βουτάνε κομμάτια φρούτου σε λιωμένη σοκολάτα…
Η αυθεντική όμως fondue είναι η Ελβετική και είναι με τυρί.
Mini fondue sets μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα Notos Home και, online, στο Amazon.