Ήταν ένας κλισέ γευστικός συνδυασμός μέχρι που «έπεσε» στα χέρια των Αμερικανών, οι οποίοι στήριξαν πάνω του τη γαστριμαργική τους κουλτούρα.

Και εγένετο, mac n’ cheese (macaroni and cheese)!

Στο λεξικό βρίσκεται δίπλα στη λέξη σιελόρροια. Και δικαίως αφού τα υλικά του προκαλούν χαρά σε κάθε ουρανίσκο. Στην αυθεντική του εκδοχή αποτελείται από κοντά ζυμαρικά (σαν το δικό μας κοφτό μακαρονάκι) τα οποία ανακατεύονται με σάλτσα μορνέ, δηλαδή μια μπεσαμέλ με τυριά, γάλα ή κρέμα γάλακτος και φυσικά πολύ τυρί. Όλα αυτά, είτε στο φούρνο ως γκρατέν είτε στην κατσαρόλα για τους πιο βιαστικούς. Το no1 μυστικό για πετυχημένο mac n’ cheese βρίσκεται στην επιλογή του τυριού. Η ορίτζιναλ εκδοχή θέλει το ώριμο cheddar ως ένα από τα βασικά συστατικά επιτυχίας σε συνδυασμό με το ημίσκληρο Colby ή Colby Jack (ημίσκληρα τυριά από αγελαδινό γάλα, που μπαίνουν σχεδόν σε κάθε αμερικανικό burger) ενώ το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα θέλει (προαιρετικά) και την προσθήκη άλλων τυριών όπως παρμεζάνα ή γκούντα.

Από τον Λευκό Οίκο;

Ο αμερικανικός αστικός μύθος λέει πως το mac n’ cheese το «εφύηρε» ο Τόμας Τζέφερσον (1743-1826) , ο Τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος πειραματίστηκε με διάφορες παραλλαγές της συνταγής, ώσπου να καταλήξει το προεδρικό macaroni and cheese.

Η συνταγή μπήκε στο βιβλίο The Virginia Housewife της κόρης του, Μάρθα Τζέφερσον Ράντολφ, μαζί με κάποιες άλλες, δικές του συνταγές (Our White House: Looking In, Looking Out).

Ήταν όμως στ’ αλήθεια ο Τζεφερσον «πατέρας» του mac n’ cheese; Σύμφωνα με το βιογράφο του, Jack MacLaughlin, ο Πρόεδρος σέρβιρε αυτό το πιάτο στο Λευκό Οίκο όμως, τη συνταγή την έφερε από τη βόρεια Ιταλία, σε αναλυτικές σημειώσεις και σκίτσα. Αγόρασε μάλιστα και μια μηχανή για ζυμαρικά, αλλά δεν τον ικανοποιούσε το αποτέλεσμα της κι έτσι για χρόνια φρόντιζε για την εισαγωγή μακαρονιών και παρμεζάνας από την Ευρώπη.

mac cheese cheeselovers

Εξάλλου, η πρώτη γραπτή συνταγή για macaroni and cheese εμφανίζεται στο αγγλικό The Experienced English Housekeeper, της Elizabeth Raffald.

Λάτρης των mac n’ cheese, λέγεται πως ήταν ένας ακόμη Αμερικανός Πρόεδρος, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ο οποίος ήθελε απαραίτητα αυτά να περιλαμβάνουν και worcesteirshire σος (λεπτόρευστη, πικάντικη σάλτσα, με σκούρο καφέ χρώμα, που φτιάχνεται από σόγια σος, ξύδι, διάφορες γλυκαντικές ουσίες, αποξηραμένη αντζούγια, ταμάρινθο, κρεμμύδι, σκόρδο και μείγμα από μπαχαρικά και μυρωδικά)!

Ο πραγματικός πάντως λόγος που τα mac n’ cheese μπήκαν σε κάθε αμερικάνικο σπίτι, ήταν η έμπνευση ενός κυρίου αγνώστων λοιπών στοιχείων από το St. Louis του Μιζούρι, ο οποίος λάνσαρε στην αγορά πακέτα με μακαρόνια τα οποία είχαν κολλημένα πάνω τους σακουλάκια με τριμμένο τυρί. Την ιδέα του αντέγραψε γρήγορα γνωστή εταιρεία τυποποιημένων τροφίμων, η οποία το 1937, όταν δηλαδή οι Αμερικανοί βίωναν το τέλος της μεγάλης ύφεσης, λάνσαραν σε ΗΠΑ και Καναδά τα πρώτα έτοιμα mac n’ cheese σε κουτί. Το μότο τους ήταν: «Ένα γεύμα για 4, σε 9 λεπτά, με 19 σεντς την ημέρα». Η διαφήμιση που ήθελε τα mac n’ cheese ως τον καλύτερο φίλο της νοικοκυράς έκανε πάταγο αφού στ’ αλήθεια επρόκειτο για ένα γεύμα γρήγορο και φτηνό. Λέγεται πως μέσα σε ένα μόλις χρόνο πουλήθηκαν πάνω από εννέα εκατομμύρια πακέτα! Μέχρι και σήμερα το mac n’ cheese είναι το φαγητό στο οποίο ορκίζονται όλοι οι Αμερικανοί.

mac cheese cheeselovers3

Mac n’ cheese – H αυθεντική συνταγή

Υλικά

250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
50 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ξερό εστραγκόν
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή (ή αγγλική μουστάρδα καυτερή αν είναι για ενηλίκους)
50 γρ. αλεύρι
600 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι
πιπέρι
350 γρ. τυρί cheddar
4-5 φέτες ψωμί του τόστ
½ σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
30 γρ. cheddar για πασπάλισμα
30 γρ. parmesana για πασπάλισμα
10 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα, σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε μία άλλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, 5-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο και το εστραγκόν.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου στο μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει το αλεύρι.

Μόλις το βούτυρο και το αλεύρι απορροφήσουν το γάλα, ρίχνουμε την επόμενη δόση. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το γάλα. Θα βάλουμε 6-8 δόσεις.
Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να βγάλει τις πρώτες μπουρμπουλήθρες.

Όταν η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα το κοφτό μακαρονάκι, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το τυρί cheddar σε 5 δόσεις. Βάζουμε την πρώτη δόση.

Aνακατεύουμε καλά για να λιώσει το τυρί (να μαστιχώσει το τυρί) και προσθέτουμε την επόμενη.

Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε σε ένα πυρέξ 20×30 εκ. το κοφτό μακαρονάκι.

Στο multi βάζουμε τις φέτες ψωμί του τοστ, 4-5 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, το τυρί cheddar , την parmesana και χτυπάμε μέχρι να τριφτούν τελείως.

Σκορπάμε πάνω από τα μακαρόνια και ψήνουμε στον φούρνο, για 5-10 λεπτά.

Σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΡΑΚΟΥ