Τρούφα στο μέλι, τρούφα στο λάδι, τρούφα στα μακαρόνια, τρούφα στα τυριά…Μα τι είναι επιτέλους αυτή η τρούφα που έχει γίνει τόσο πολυπόθητο συστατικό στη μαγειρική τα τελευταία, κυρίως, χρόνια;

Η τρούφα είναι ένα είδος μανιταριού! Για την ακρίβεια, ένα σπάνιο είδος μανιταριού που αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων δέντρων και θάμνων, υπόγεια, σε βάθος μέχρι και 15 εκατοστά. Για την εύρεσή του χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και γουρούνια, ενώ πολλοί ακολουθούν την καθοδήγηση μια συγκεκριμένης μύγας που αγαπά την τρούφα και την εντοπίζει αμέσως. Ανάλογα με το είδος της τρούφας (γιατί υπάρχουν παραπάνω από ένα), υπάρχει ποικιλία στη γεύση, στην αντοχή, αλλά και στην τιμή, με τα ποσά να φτάνουν μέχρι και την τιμή…διαμαντιών, για μια ελάχιστη ποσότητα. Η έντονη και ιδιαίτερη γεύση της την καθιστά ιδανικό σύντροφο στη μαγειρική. Είτε ωμή είτε μαγειρεμένη, δίνει ξεχωριστό άρωμα και αίσθηση σε όποιον την δοκιμάζει.

Τα τυριά με τρούφα έχουν φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς. Μπορούν να φτιαχτούν με ξύσματα τρούφας, με λάδι τρούφας, ή ακόμα και με τα δύο. Με την προσθήκη της αποκτούν πικάντικη και έντονα αρωματική γεύση.

troufa2 cheeselovers

Πολλές, ήδη γνωστές μας, ποικιλίες βγαίνουν και σε εκδόσεις με τρούφα, όπως για παράδειγμα το Cheddar, το Brie και το Gouda. Την τρούφα μπορούμε να τη συναντήσουμε ως συστατικό και σε ελληνικά τυριά, κυρίως σε γραβιέρες. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει την προσθήκη τρούφας, όχι κατά την παραγωγή αλλά μετά, στο σερβίρισμα του τυριού.

Αν σας βάλαμε ιδέες… και θέλετε να δοκιμάσετε τυρί με τρούφα, τότε χρειάζεται να είστε απλοί και μονοδιάστατοι. Στόχος είναι να αφήσετε το άρωμα και τη γεύση της τρούφας στο τυρί να ξεχωρίσουν, όχι να τα «πνίξετε» ανάμεσα σε άλλες γεύσεις. Δοκιμάστε το τυρί με ένα κομμάτι μπαγκέτα ή μερικά σκέτα κράκερς, συνοδεύοντάς το με αφρώδη οίνο ή με ένα κόκκινο κρασί. Μερικές προτάσεις για Ελληνικό τυρί με τρούφα είναι η Γραβιέρα Νάξου με φιλέτα μανιταριού τρούφας, η Γραβιέρα Καρύστου 3μηνης ωρίμανσης με τρούφα από τη Δίρφυ (με το όνομα ΎΔΝΟΣ) και η γραβιέρα Βοιωτίας με μαύρη τρούφα (Blisspoint). Σκεφτείτε το για μια ξεχωριστή βεγγέρα τώρα που αρχίζουν οι γιορτές!

Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο τυρί με τρούφα στο μαγείρεμα, θα πρέπει να προσέξετε την ποσότητα, καθώς έστω και λίγο παραπάνω από το κανονικό μπορεί να κάνει το πιάτο σας πιο βαρύ από όσο θα θέλατε. Μπορείτε να το τρίψετε πάνω από τα μακαρόνια, την ομελέτα, ή ακόμα και την πίτσα και να το αφήσετε να λιώσει και να ενσωματωθεί στο πιάτο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει γεύση στα μακαρόνια φούρνου, ή ακόμα και σε ένα ριζότο. Για τους πιο τολμηρούς, δοκιμάστε να το λιώσετε για μια ξεχωριστή fondue.

Πολλές ιδέες λοιπόν! Έχουμε τυρολάτρεις με προτίμηση στην τρούφα ανάμεσά μας; Για σηκώστε τα χέρια!