Πάμε στοίχημα πως δεν μπορείτε να φανταστείτε από ποιου ζώου το γάλα παράγεται…
Αν σας πούμε ότι υπάρχει ένα τυρί που κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ το κιλό, είναι βέβαιο πως θα περάσουν από το νου σας όλα τα εξωτικά μηρυκαστικά του κόσμου! Τάρανδοι, λάμα, γιακ, καμηλοπαρδάλεις… ποιανού το γάλα άραγε χρησιμοποιείται για να παραχθεί ένα τόσο ακριβό τυρί;
Δεν είναι όμως ανάγκη να ψάχνετε τόσο μακριά. Το Pule, όπως ονομάζεται το ακριβότερο –και απίστευτα σπάνιο- τυρί του κόσμου, παράγεται στη γειτονική Σερβία από γάλα γαϊδούρας! Γιατί τότε είναι τόσο ακριβό;
To Pule παράγεται σε φάρμα της Σερβίας από τον τυροκόμο Σλόμπονταν Σίμιτς, που χρησιμοποιεί το γάλα 300 γαϊδάρων που ζουν στην Προστατευόμενη Περιοχή Zasavica. Για κάθε κιλό τυριού απαιτούνται 25 λίτρα γάλακτος που κοστίζει περί τα 45 ευρώ/λίτρο. Για να καταλάβετε πόσο πολύ γάλα είναι αυτό, η παραγωγή ενός κιλού cheddar απαιτεί μόλις 9,5 λίτρα γάλα αγελάδας, που κοστίζει περί τα 30 λεπτά…
Σαν να μην έφτανε αυτό, μόνο 20 γαϊδούρες παράγουν γάλα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το τυρί είναι τόσο σπάνιο και ακριβό. Ένας ακόμη λόγος, κατά τον παραγωγό του, είναι ότι το γάλα της γαϊδούρας δεν περιέχει αρκετή κασεΐνη (το συστατικό που κάνει το γάλα τυρόπηγμα), που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τυροκομηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Εκείνος έχει βρει μια μυστική μέθοδο ώστε να παρακάμπτει το πρόβλημα, αλλά είναι χρονοβόρος διαδικασία και η φάρμα του είναι η μοναδική στον κόσμο που ξέρει να φτιάχνει τυρί από γάλα γαϊδάρας (και προφανώς το κρατάει επτασφράγιστο μυστικό).
Άλλοι κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι βέβαια αμφισβητούν την «εγκυρότητα» του Pule, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να φτιάξεις τυρί από γάλα γαϊδούρας και πως δεν είναι στην πραγματικότητα τυρί αυτό που παράγει ο Σίμιτς. Σύμφωνα πάντως με τον αστικό θρύλο, ο περίφημος τενίστας Novak Djokovic αγόρασε το παγκόσμιο απόθεμα…
Είτε πάντως το θεωρήσουμε τυρί είτε όχι, και άσχετα από την σπανιότητα και την εξωφρενική τιμή του, η θρεπτική αξία είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει: είναι εξαιρετικά πρωτεΐνούχο, με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που το καθιστούν τρομερά χρήσιμο στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας.