Η Προβηγκία είναι μια αγροτική, κυρίως, περιοχή της Γαλλίας, που στα ορεινά της αγγίζει τους πρόποδες των Άλπεων και στα μεσημβρινά λιάζεται στις ακτές της Μεσογείου.
Ιδανικός τόπος για ταξίδι και εξερευνήσεις από την άνοιξη και μετά, όπου η αφθονία χρωμάτων και ευωδιών κατακλύζει τον περαστικό και τον μαγεύει. Ας κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στην Provence , την επαρχία των αισθήσεων και των αγνών απολαύσεων.
Η γενναιοδωρία, η ευγένεια και η ζεστασιά των κατοίκων της Προβηγκίας, που σέβονται τις παραδόσεις, τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό τους, σε αφοπλίζουν όπως και η απλότητα και η ανεπιτήδευτη παραγωγή και αξιοποίηση τους. Ο αέρας είναι λαμπερός, τα αρώματα μεθυστικά, κι όσο φτάνει το μάτι, τα χρώματα των σπιτιών, των αγρών λεβάντας, των καλλιεργειών βοτάνων και των αμπελιών, μαγεύουν. Εξ ίσου γοητευτικές και οι πολύχρωμες, πολύβουες, λαϊκές αγορές του Σαββάτου, με τα λαχανικά, τα φρούτα αλλά και τα αλλαντικά και τα εξαιρετικά τυριά. Το καλό γούστο ενυπάρχει στα πάντα. Ένας συναρπαστικός κόσμος χρωμάτων, γεύσεων και ξαφνιασμάτων που απλώνεται από τη Νίκαια και τις κοσμοπολίτικες Κάννες και την Antibes, μέχρι την ολάνθιστη από λεβάντες Digne-les-Bains, το γραφικό Aix-en –Provence του Σεζάν, αλλά και τόσων άλλων καλλιτεχνών, την Arles του Βαν Γκόγκ, το Sisteron με την απόκρημνη ακρόπολή του, την παπική Avignon ,την ρωμαϊκή Orange…
Πέρα από την κοσμοπολίτικη, τουριστική Προβηγκία των παραλίων, υπάρχει μια τεράστια γκάμα μικρών χωριών κοσμημάτων, φαράγγια, ποταμοί, λιμνοθάλασσες, και ανεξάντλητη φύση. Την Προβηγκία πολλοί αγάπησαν, έκαναν δεύτερη πατρίδα τους, δημιούργησαν, σε αυτήν και για αυτήν, πίνακες, ταινίες, μουσικές, ποίηση και λογοτεχνία, αναγνωρίζοντας την πληθωρικότητα και το Μεσογειακό ταμπεραμέντο της.
Οι πρώτες ύλες, τα αρνάκια και κατσικάκια ράτσας με ονομασία προέλευσης, όπως τα διάσημα κρασιά, το κυνήγι, τα ψαρικά, τα λαχανικά, τα αλλαντικά και τα τυράκια με προσωπικότητα, παρασύρουν και τον πιο συντηρητικό στη δοκιμή και τις περισσότερες φορές στην γευστική απογείωση.
Όσοι έχουν βρεθεί σε κάποια «cremerie» για να δοκιμάσουν τυριά θυμούνται για καιρό την εμπειρία αυτή. Δοκιμάζουν με φουγκάς και ψωμάκια από τον κοντινό φούρνο, απολαμβάνουν και αγοράζουν τόσα διαφορετικά τυριά, κατσικίσια, πρόβεια, φρέσκα, με κρούστα, παλιωμένα, με βότανα, τα φημισμένα Βanon τυλιγμένα και ωριμασμένα σε φύλλα καστανιάς, τα διατηρημένα σε ελαιόλαδο, με πιπέρια και καυτερές πιπεριές… που δεν ξέρουν μετά πώς να τα μεταφέρουν! Αξέχαστη εμπειρία είναι και η επίσκεψη σε κάποιο παραγωγό τυριού από τους πραγματικά εκατοντάδες που βρίσκονται σε όλη την περιφέρεια. Εκεί έχει άλλη χάρη το μικρής παραγωγής φρέσκο τυρί με την λεβάντα, το σκόρδο, τον βασιλικό, την μαρμελάδα λεμόνι, την πράσινη ελιά, την βιολέτα και δεν ξέρω τι άλλο ακόμα.
Τα τυριά της περιοχής είναι αμέτρητα. Πιο γνωστά είναι το φρέσκο Brousse du Rove, μια μίξη αγελαδινού και κατσικίσιου, από την συνώνυμη ράτσα κατσίκας, το τύπου ροκφόρ Bleu du Queyras, το μαλακό για άλειμμα, ενισχυμένο με απόσταγμα σταφυλιού, ιδιαίτερο Fort du Ventoux, το Cachaille στο οποίο προσθέτουν από κρασί, μέχρι σκόρδο, μαϊντανό ή ξύδι, το υπέρ δυνατό Coussignous, το πιο ξερό Picodon, τα στρογγυλά φρέσκα ή σιτεμένα Tommes, που σερβίρονται με φύλλα δάφνης και το πιο βιομηχανοποιημένο, έντονο πορτοκαλί Champoleon, με σκληρή κρούστα. Τα τυριά αυτά μπορεί να διαφέρουν παρά πολύ σε διαφορετική εποχή του έτους, και αυτό γιατί τα γάλατα από τα ζώα αλλάζουν υφή και αρώματα ανάλογα με τα εποχιακά βότανα, αγριολούλουδα και τα μυριστικά: από το τίλιο, τη λεβάντα, το λευκάκανθο και τους καρπούς της βελανιδιάς και της καστανιάς, μέχρι το χειμωνιάτικο σανό.
Το φαγητό στην Προβηγκία, όπως καταλάβατε, είναι σοβαρή υπόθεση! Τα εστιατόρια σε όλη την περιοχή, είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και προσφέρουν κορυφαίες γευστικές εμπειρίες, από τα πιο ταπεινά μέχρι τα βραβευμένα με αστέρια Μichelin, με τους παγκοσμίως διάσημους σεφ, που είναι πολλά στην περιοχή. Οι όμορφες και γραφικές πανσιόν και μικρά ξενοδοχεία, οι «γάμοι» των τοπικών κρασιών -από τα καλύτερα στον κόσμο- με τα τυριά της περιοχής και την τοπική κουζίνα, μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο και να παρατείνουν την διαμονή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όποιος ανακαλύπτει την Προβηγκία, την ερωτεύεται και επιστρέφει ξανά και ξανά.