Είναι η ναυαρχίδα των τυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο χωρίο της Κομητείας του Σόμερσετ, στην νοτιοδυτική Αγγλία. Είναι το αγαπημένο cheddar γνωστό και ως το τυρί του (Άγγλου) αγρότη!
Η ιστορία θέλει το cheddar να γεννιέται τον 12ο αιώνα, όταν πολυμήχανοι ντόπιοι αγρότες δοκίμασαν να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής τους, δηλαδή τις πολλές και μεγάλες σπηλιές που υπήρξαν τα πρώτα, φυσικά ωριμαντήρια τυριού, για να δημιουργήσουν κάτι νέο.
Η απόπειρα τους προφανώς και πέτυχε, το know-how πέρασε από γενιά σε γενιά και το cheddar κατάφερε να βγει εκτός αγγλικών συνόρων και να αποκτήσει – εκτός από την ιστορία του- και μια θέση στο βάθρο με τα πλέον δημοφιλή τυριά παγκοσμίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις cheddar αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αγοράς τυριών ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το νο2 σε προτίμηση τυρί, μετά τη mozzarella.
Το cheddar παράγεται από αγελαδινό γάλα και ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών. Το χρώμα του μπορεί να ποικίλει –από ανοιχτό κίτρινο έως πιο σκούρο, σχεδόν πορτοκαλί- ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης του -από 3 έως 18 μήνες- αλλά και τα μπαχαρικά που προστίθενται κατά την παραγωγή του. Παλαιότερα για να πετύχουν το έντονο χρώμα συνήθιζαν να προσθέτουν στο μείγμα κρόκο αυγού, πρακτική που πλέον έχει παρέλθει. Η γεύση του cheddar μπορεί – επίσης ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης – να είναι από ήπια με γλυκό άγγιγμα έως πιο έντονη με γήινες νότες φουντουκιού, χορταριού και μπαχαρικών.
Το cheddar, συνήθως παράγεται σε μεγάλους κυλίνδρους των 25 κιλών με διάμετρο και ύψος 40 εκατοστών αν και δεν αποκλείεται το βάρος του κάθε κυλίνδρου να φτάσει και τα 35 κιλά. Μπορεί να φέρει ελαφριά καφέ κρούστα ενώ αρκετές φορές πωλείται κερωμένο. Κατά την παρασκευή του, αφού πήξει το γάλα, κόβεται σε κομμάτια τα οποία τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο. Η τεχνική αυτή, το λεγόμενο και cheddaring, βοηθά στο να αποβληθεί ο ορός του γάλακτος ώστε να πάρει το τυρί την δική του χαρακτηριστική ύφη, η οποία στην αρχή είναι ιδιαιτέρως μαστιχωτή. Με τον χρόνο πάντως το cheddar ξεραίνεται με αποτέλεσμα να θρυμματίζεται κατά το κόψιμο.
Βασιλιάς των cheddar, όπως μαρτυρούν οι ειδικοί, είναι το Farm House Cheddar. Με ωρίμανση τουλάχιστον 14 μηνών, θεωρείται μάλλον δυσεύρετο αφού κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες. Ιδιαίτερο είναι το Sage Derby Cheddar που περιέχει φασκόμηλο ενώ στις ενδιαφέρουσες παραλλαγές συγκαταλέγεται το cheddar με ουίσκι και τσίλι. Τα cheddar μικρής ωρίμανσης ενδείκνυνται για σάντουιτς, για γκρατέν και για πιάτα στα οποία η γεύση του τυριού δεν είναι η κυρίαρχη. Αντίθετα το ώριμο, παλαιωμένο cheddar, σύμφωνα με τους γαστρονόμους, πρέπει να σερβίρεται στο τέλος του φαγητού, ιδανικά συνοδεία κόκκινου κρασιού, όπως το πόρτο ή το cabernet sauvignon.
Το διατροφικό προφίλ του cheddar
Το cheddar θεωρείται ως ένα από τα τυριά που με υψηλή διατροφική αξία αφού παρέχει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και φυλλικόοξύ ενώ έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί το ph της στοματικής μας κοιλότητας, προστατεύοντας έτσι το σμάλτο των δοντιών από την φθορά που προκαλούν τα οξέα. Η κατανάλωση cheddar πρέπει να περιορίζεται αν κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα καθώς ανήκει στα τυριά με τις περισσότερες θερμίδες.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα 100g
Ενέργεια 1725kJ/ 416 kcal
Λιπαρά 34,9g
Εκ των οποίων κορεσμένα 21,7g
Υδατάνθρακες 0,1g
Εκ των οποίων σάκχαρα 0,1g
Πρωτεΐνες 25,4g
Αλάτι 1,93g
Σάλτσα cheddar για τα nachos μας
Υλικά:
• 40 γρ βούτυρο
• 40 γρ αλεύρι
• 1 κ.γ. κουρκουμά
• 3 κοφτές κ.γ. μουστάρδα
• 350ml γάλα
• 300 γρcheddar τριμμένο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτουμε τον κουρκουμά και την μουστάρδα και ρίχνουμε σιγά το γάλα μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το τυρί και περιμένουμε να λιώσει καλά. Τέλος βάζουμε αλάτι και πιπέρι.