Δεν είναι μια ακόμη γλυκανάλατη μόδα ούτε μια σύγχρονη εφεύρεση του marketing για τις 14 Φεβρουαρίου.

Το Neufchatel, το λεγόμενο και τυρί της καρδιάς, λόγω της υφής και του σχήματος του, δεν είναι μια νέα γκουρμέ ανακάλυψη αλλά ένα τυρί με ιστορία τουλάχιστον έξι αιώνων!
Κατάγεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από το χωριό Neufchatel-en-Bray -από όπου πήρε και το όνομά του – στην επαρχία Seine Maritime της φημισμένης για τα ακριβά τυριά της Νορμανδίας. Θεωρείται ένα από τα πιο παλιά και δοκιμασμένα τυριά της Γαλλίας- ήδη από το 1969 φέρει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ

Αυτό το μαλακό λευκό τυρί λέγεται πως πήρε το το σ(χ)ήμα κατατεθέν του από Γαλλίδες χωριατοπούλες που κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου τον 14ο αιώνα αγάπησαν Βρετανούς στρατιώτες.
Ένα τυρί σε σχήμα καρδιάς, ως εξομολόγηση ενός απαγορευμένου έρωτα σε εμπόλεμη ζώνη, που με την πάροδο των χρόνων έγινε παράδοση και παρέμεινε στη γαλλική κουλτούρα ως κίνηση εκδήλωσης αγάπης.

 valentinos cheeselovers

Ακριβώς επειδή κρύβει πίσω του αυτη τη ρομαντική ιστορία, το Neufchatel κάνει θραύση του Αγίου Βαλεντίνου αφού πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να το συμπεριλάβουν στα εδέσματα που θα μοιραστούν με το ταίρι τους.
Σήμερα, βέβαια, το Neufchatel διατίθεται και σε άλλα σχήματα, όπως αυτά του κύβου και του κυλίνδρου, το σχήμα της καρδιάς όμως παραμένει το πιο δημοφιλές.

Γευστικά, το Neufchatel μπορεί να θεωρηθεί «ξαδερφάκι» του Camembert: ειναι λευκό και με επικάλυψη μούχλας, παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και μένει μέχρι να ωριμάσει για αρκετό καιρό σε κελάρι με μπόλικο αλάτι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς η πληθώρα παραγγελιών που δέχονται οι παρασκευαστές ενόψει της ημέρας των ερωτευμένων έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητα του προϊόντος να μην είναι η καλύτερη δυνατή αφού η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους πάγκους τυριά που δεν έχουν ωριμάσει σωστά.
Οι Γάλλοι τυροκόμοι και γαστρονόμοι ξέρουν πως το καλό Neufchatel βγαίνει από τα κελάρια είναι προς τα μέσα του καλοκαιριού.

Ρομάντζο και… ροκφόρ

Στη χώρα μας ίσως είναι λίγο δύσκολο να βρει κανείς, Neufchatel. Αλλά δεν υπάρχει λόγος στενοχώριας, αφού η λύση έρχεται και πάλι απο τους Γάλλους και δεν είναι άλλη από το ροκφόρ!

valentinos2 cheeselovers

Ο γαλλικός μύθος λέει οτι το ροκφόρ ανακαλύφθηκε λόγω…κεραυνοβόλου έρωτα! Σύμφωνα με την παράδοση, ένας νεαρός βοσκός ενώ έτρωγε το κολατσιό του σε μια σπηλιά είδε να περνά από μπροστά του μια πανέμορφη νεαρή. Αναστατωμένος από την παρουσία της, άφησε το ψωμί και το τυρί που έτρωγε και έτρεξε να την συναντησει. Όταν, μήνες μετά, επέστρεψε στην σπηλιά του βρήκε το τυρί του μουχλιασμένο αλλά και πολύ πιο νόστιμο. Η ιστοριά θυμίζει την σημερινη διαδικασία παραγωγής του ροκφόρ, το οποίο ωριμάζει μέσα σε σπηλιές του γαλλικού όρους Combalou της επαρχίαςRoquefort-sur- Soulzon. Λίγη σημασία έχει αν ο μύθος βασίζεται στην πραγματικότητα ή το αντίστροφό. Εμείς κρατάμε το ροκφόρ… και το ρομάντζο!

Κατερίνα Δράκου

 

Πηγή φωτό: cheese.com