Καφές με βουτήματα. Σαμπάνια με φράουλες. Κρασί με τυρί.  Δείτε το τσάι από άλλη γωνία

Η ζωή θέλει υπερβάσεις. Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε ένα ζευγάρι πέρα από τα συνηθισμένα: Τσάι και τυρί.  Και όταν λέμε τσάι, δεν εννοούμε μόνο το κλασικό, English Breakfast Tea, αυτό που στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστό στο κίτρινο φακελάκι και που είναι περισσότερο συνυφασμένο με τη γρίπη και τον στομαχόπονο, παρά με τη γαστρονομία! 

Το τσάι δεν είναι μόνο για τις βροχερές μέρες, για τις γιαγιάδες, ή για όταν δεν θέλετε να πιείτε στον όγδοο καφέ της ημέρας. Όλα τα παραπάνω, βεβαίως και ισχύουν, αλλά το τσάι είναι τόσο ευέλικτο, που θα μπορούσαμε και να το αποκαλέσουμε χαμαιλέοντα των ροφημάτων. Υπάρχουν τόσοι τύποι, τόσες ποικιλίες και τόσες, διαφορετικές ποιότητες τσαγιού, που σίγουρα θα βρείτε ένα τσάι για κάθε περίσταση, για κάθε γούστο.

Ειδικοί γευσιγνώστες συγκρίνουν το τσάι με το κρασί (όπως άλλωστε και τον καφέ με το κρασί), λόγω του ότι και τα δυο είναι φυσικά προϊόντα, ενώ  το «terroir» (το έδαφος, το κλίμα, η τοπογραφία του μέρους όπου φύονται τα αμπέλια ή τα τεϊόδενδρα), όσο και η επεξεργασία των καρπών ή των φύλλων αντίστοιχα, κρίνουν το τελικό προϊόν.

Όπως και το κρασί, τα τσάγια περιέχουν διαφορετικά επίπεδα τανινών, μαζί με μια φυσική στυπτικότητα: μια ξηρότητα, ούτε ακριβώς πικρή, ούτε ακριβώς ξινή, αλλά λίγο σαν την ευχάριστη αίσθηση που έχεις όταν δοκιμάζεις ρόδι ή λεμόνι.  Το τυρί, με τη γεμάτη γεύση και τα λιπαρά του, ισορροπεί πολύ ευχάριστα αυτή την στυπτικότητα. Κάποιοι γευσιγνώστες μάλιστα υποστηρίζουν ότι το τσάι είναι καλύτερο ταίρι από το κρασί, για το τυρί, γιατί το ζεστό ρόφημα ανασύρει πιο λεπτές επιγεύσεις, που το κρύο κρασί δεν μπορεί.

Πώς λοιπόν θα ταιριάξετε τσάι και τυρί; Σε γενικές γραμμές, όπως ακριβώς και όταν επιλέγετε ένα κρασί για το τυρί σας, μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα που θα έρθει σε αντίθεση με τις αλμυρές και γλυκές γεύσεις, ή να επιλέξετε κάτι με γεύση παρόμοια με αυτή του τυριού.

  • Λεμονάτο Darjeeling (γνωστό και ως Σαμπάνια των Τσαγιών) με μικρά σαντουιτσάκια με Brie και λεπτές φετούλες αγγούρι. Είναι ο κλασικός συνδυασμός πλούσιας, κρεμώδους γεύσης με τη χαρακτηριστική στυπτικότητα του τσαγιού.
  • Πράσινο τσάι κάθε είδους και γιαπωνέζικο Sencha, με φρέσκο κατσικίσιο τυρί, όπως επίσης και με ένα πλούσιο triple-crème, αλειμμένα σε λεπτές φρυγανιές, τύπου Melba. Kαι τα δυο αποπνέουν άρωμα  φρέσκου χορταριού…
  • LapsangSuchong, με έντονο καπνιστό άρωμα, ή άλλο μαύρο τσάι, με Stilton ή Blue Cheese πάνω σε Σκωτσέζικα μπισκότα βρώμης. Το αλάτι και η κρέμα του τυριού, ισορροπούν με τη γλύκα και το βάθος γεύσης του συγκεκριμένου τσαγιού.

Εκτός της ενδιαφέρουσα εναλλακτικής που σας προσφέρει, ο συνδυασμός τσάι-τυρί σας επιτρέπει και να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ (αντικαθιστώντας το κρασί με τσάι) χωρίς να στερηθείτε το τυρί!