Αξιαγάπητα ορεκτικά με τυρί για μικρά και μεγάλα παιδιά, φτιαγμένα από μικρούς τυρολάτρεις που απασχολούνται δημιουργικά στην κουζίνα!

Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν από μικρά μεγάλο ενδιαφέρον για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, θέλοντας να κάνουν αυτό που κάνει και η μαμά, μαζί με τη μαμά. Έτσι κάπως αρχίζει η δημιουργική τους απασχόληση στον χώρο της κουζίνας, πότε πλάθοντας κουλουράκια, πότε διακοσμώντας γλυκά ή καναπεδάκια, ανακατεύοντας τα υλικά στο μπολ, όρθια στο ψηλό σκαμνί, τρίβοντας το τυρί στον χοντρό τρίφτη και, σταδιακά, αναλαμβάνοντας περισσότερες υπευθυνότητες sous-chef, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τη επιδεξιότητά τους.

Αυτά τα ορεκτικά είναι εντελώς τυρένια, πολύ πρωτότυπα και απόλυτα αξιαγάπητα. Είναι εξ ίσου ιδανικά για παιδικό πάρτυ και ως συνοδευτικά κρασιού σε πάρτυ ενηλίκων! Χρειάζεστε μερικά απλά υλικά κι απεριόριστη φαντασία αν θέλετε να δημιουργήσετε τους δικούς σας χαρακτήρες, πέρα από αυτούς που προτείνουμε εδώ:

Για τους σκαντζόχοιρους θα χρειαστείτε μαλακό τυρί σε τριγωνάκια (τύπου Vache-qui -rit), cream cheese, ολόκληρα αμύγδαλα, αμύγδαλα κομμένα σε φέτες, κόκκους πιπέρι και στρογγυλά κρακεράκια. Τοποθετείτε ένα τρίγωνο τυράκι σε κάθε κράκερ. Ξεκινώντας από τη βάση του τριγώνου, αρχίστε να σφηνώνετε τις φέτες αμυγδάλου στο τυρί, με στόχο να καλύψετε τα ¾ του τριγώνου με τις «βελόνες» του σκατζόχοιρου. Αν αρχίσει να καταρρέει το τυράκι, μην πτοηθείτε. Χρησιμοποιήστε το cream cheese, που θα έχετε βάλει σε κορνέ, ως συγκολλητική ουσία… Το πρόσωπο –μάτια και μύτη- καταλαμβάνει την κορυφή του τριγώνου. Δυο τελίτσες cream cheese είναι η βάση για δυο κόκκους μαύρου πιπεριού (μάτια) κι ένα ολόκληρο, αξεφλούδιστο, αμύγδαλο γίνεται η μύτη. Έτοιμος ο…τυροσκατζόχοιρος!

Για τις κουκουβάγιες θα χρειαστείτε μερίδες Babybel, Cheddar σε φέτεςcream cheese σε κορνέ, ολόκληρα αμύγδαλα και κόκκους μαύρο πιπέρι. Με μικρό, στρογγυλό κουπάτ δημιουργήστε τα αυτιά της κουκουβάγιας, κόβοντας ένα ελλιπτικό κομμάτι από τον κύκλο του Babybel. Στη συνέχεια, με το κουπάτ, κόψτε έναν κύκλο κι ένα μισοφέγγαρο από το Cheddar και τοποθετήστε τα πάνω στο Babybel, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να δημιουργηθεί η βάση των ματιών. Πάνω εκεί βάζετε δυο τελείες από cream cheese και στερεώνεται δυο κίτρινα κυκλάκια από cheddar (με καλαμάκι –που πίνουμε- κόβετε μικρά κυκλάκια που χρησιμοποιείτε για τα μάτια και για το σώμα της κουκουβάγιας). Το αμύγδαλο μπαίνει ως μύτη, ενώ οι κόκκοι του πιπεριού είναι οι κόρες των ματιών!

Για τις μελισσούλες θα χρειαστείτε οδοντογλυφίδες, μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, τυρί cheddar σε φέτες (δυο-δυο οι φέτες), Provolone (ή άλλο ημίσκληρο καπνιστό τυρί) σε φέτες, cream cheese σε κορνέ (δομικό υλικό!) κι ένα μαύρο μαρκαδόρο κατάλληλο για τρόφιμα. Βάζετε μια φέτα cheddar πάνω στην άλλη και με ένα αυτοσχέδιο εργαλείο κοπής (εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα σωλήνα που δημιουργήσαμε τυλίγοντας ένα φύλλο σκληρό πλαστικό στη διάμετρο της ελιάς) κόβετε κυκλάκια. Κόβετε τις ελιές σε φέτες. Ξεκινώντας με μια φέτα ελιά στη βάση και βάζοντας στην τρύπα cream cheese με κορνέ, αρχίζετε να κτίζετε το σώμα της μέλισσας, εναλλάξ μαύρο-κίτρινο (3 φέτες ελιάς, 2 cheddar). Καρφώνετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Από το provolone (ή το άλλο ημίσκληρο τυρί) κόβετε τα φτερά και τα κολλάτε, πάντα με cream cheese, στην πλάτη. Δυο βούλες από cream cheese είναι τα μάτια, που ολοκληρώνετε με τον μαύρο μαρκαδόρο (edible marker).