Το μήλο είναι κλασικό συνοδευτικό πολλών τυριών, υπάρχουν όμως κορυφαίοι συνδυασμοί. Τώρα που ξεκινάει η εποχή τους, μάθετε με ποια τυριά ταιριάζουν καλύτερα και απολαύστε!

Από τα πιο θρεπτικά κι ευεργετικά φρούτα, το «ταπεινό» μήλο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινόλες, σε διαλυτές φυτικές ίνες (πηκτίνη), περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες καθώς και βιταμίνες Α και C, έχει μεγάλο περιεκτικότητα σε νερό, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, είναι χαμηλό σε θερμίδες (περίπου 50 σε ένα μεσαίου μεγέθους μήλο)…και οι έρευνες για το οφέλη της κατανάλωσής του σε διάφορες παθήσεις συνεχίζονται με ενδιαφέροντα αποτελέσματα!

Ας μη συζητήσουμε λοιπόν γιατί πρέπει να τρώμε μήλα, ας εστιάσουμε καλύτερα στον πιο ενδιαφέροντα τρόπο κατανάλωσής τους, για εμάς τους cheese lovers. Γιατί ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κάνει πέρα το γιατρό, ένα μήλο όμως με λίγο τυράκι, μπορεί κάνει πέρα πολλά άλλα εδέσματα!

Υπάρχουν περισσότερες από 7.000 ποικιλίες μήλων στον κόσμο! Στη δική μας αγορά κυκλοφορούν περίπου δώδεκα, άλλες που καλλιεργούνται εδώ και κάποιες που εισάγονται, ενώ έχουμε και δυο «δικά» μας μήλα, το Φιρίκι και το Delicious Πιλαφά της Τρίπολης.

Προφανώς, όπως ισχύει για όλα τα «παντρέματα», ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει όποιον συνδυασμό θέλει και να έχει τις δικές του, προσωπικές, προτιμήσεις. Εδώ προτείνουμε τέσσερα, κοινώς αποδεκτά, ζευγάρια, με μήλα και τυριά που βρίσεκι κανείς ευρύτατα στη χώρα μας, και συνδυάζουμε το καθένα και με ένα κρασί:

1. Μήλο Fuji, τυρί Gorgonzola και κρασί ποικιλίας Pinot Noir: η γλυκιά σάρκα του μήλου Fuji ταιριάζει απίθανα με την έντονη, αλμυρούτσικη Gorgonzola, ενώ η φρουτώδης παλέτα του Pinot Noir απογειώνει κάθε μπουκιά.

2. Μήλo Gala, τυρί κατσικίσιο τύπου Chèvre κι ένα δροσερό Ασύρτικο: τα μήλα Gala (και τα Royal Gala) έχουν χυμώδη, γλυκιά σάρκα που έρχεται σε αντίθεση με το κρεμώδες, ξινούτσικο Chèvre. Το ζευγάρι συνοδεύει ιδανικά ένα ελαφρύ Pinot Grigio ή ένα Σαντορινιό Ασύρτικο.

3. Μήλο Granny Smith, Blue Cheese και Merlot: το καταπράσινο ξινόμηλο με την τραγανή σάρκα συνδυάζεται με το εξ ίσου έντονης γεύσης Blue Cheese (που μπορείτε να το αντικασταστήσετε με Roquefort ή Stilton) ενώ το φρουτώδες, ήπιο Merlot στρογγυλεύει τη γεύση.

4. Μήλο Φυρίκι με Πεκορίνο Αμφιλοχίας κι ένα αφρώδες Μοσχάτο: Γιορτάζουμε τη μοναδικότητα αυτού του Ελληνικού μήλου με ένα εξ ίσου Ελληνικό αφρώδες Μοσχάτο. Από το…πάρτι δεν θα μπορούσε να λείπει το επίσης Ελληνικό Πεκορίνο Αμφιλοχίας. Αν είστε σε…ιταλικό mood, συνδυάστε το Φυρίκι με Παρμεζάνα και Prosecco.