Bryndza
Χώρα: ΣλοβακίαΤο Bryndza είναι τυρί από πρόβειο γάλα δημοφιλές σε αρκετές ορεινές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Υπάρχουν τρεις τύποι Bryndza, καθένας από τους οποίους παρασκευάζεται διαφορετικά, δίνοντας έτσι στο τυρί μια χαρακτηριστική υφή, γεύση και χρώμα. Τόσο η Slovenská bryndza όσο και η Bryndza Podhalańska έχουν καταχωριστεί στην ΕΕ ως τυρί ΠΟΠ το 2008 και το 2006, αντίστοιχα.
Η υφή, η γεύση και το χρώμα του Bryndza εξαρτώνται από τον τρόπο παρασκευής του. Γενικά, το τυρί είναι αρκετά αλμυρό και εύθρυπτο αν περιέχει κανονικό αλάτι, αλλά ορισμένοι παραγωγοί προσθέτουν αλατούχο διάλυμα για να το κάνουν αλμυρό, γεγονός που στη συνέχεια αλλάζει την υφή σε μαλακή και κρεμώδη. Είναι άσπρο έως γκρίζο σε χρώμα, εύγευστο και ελαφρώς υγρό.
- ΠροέλευσηΑνατολική Ευρώπη
- ΔομήΜαλακή, κρεμώδης, εύθριπτη
- ΓάλαΠρόβειο