Πετρωτό (ή Πετρωτή ή Πέτρωμα Τήνου)
Χώρα: ΕλλάδαΟφείλει το όνομά του στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η στράγγισή του, όπου το φρέσκο τυρί πιέζεται με πέτρα μέχρι να βγάλει τα υγρά του, με αποτέλεσμα να παίρνει σχήμα που θυμίζει δίσκο. Στην ουσία αυτό που παίρνουμε είναι μια μαλακή τυρόμαζα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή άλλων τυριών, όπως η κοπανιστή, το Στρογγυλό ή Βολάκι (εξαιτίας του σχήματός του) και το Μαλαθούνι. Η γεύση του είναι υφάλμυρη και πολύ ιδιαίτερη. Χρησιμοποιείται και στην μαγειρκή σε τυρόπιτες γλυκές και μπουρεκάκια. Παρόμοιο τυρί υπάρχει και στην Άνδρο, με τη διαφορά ότι εκεί το γάλα που χρησιμοποιείται είναι πρόβειο ή κατσικίσιο. Η γεύση του επίσης υφάλμυρη και πολύ ιδιαίτερη.
- ΠροέλευσηΤήνος
- ΔομήΜαλακό, κοκκώδες
- ΓάλαΑγελαδινό