Οι ειδικοί πλέον απαντούν ναι: Το τυρί μπορεί να ενταχθεί σε όλα τα προγράμματα διατροφής, είτε αυτά στοχεύουν στην απώλεια βάρους είτε ακόμη και στη διατροφική υποστήριξη της αντιμετώπισης ορισμένων προβλημάτων υγείας.
«Είναι αλήθεια ότι το τυρί περιέχει κορεσμένα λιπαρά, ορισμένα είδη τυριών μάλιστα υψηλό ποσοστό, γι’ αυτό και παλιότερα ήταν στη… μαύρη λίστα των διατροφικών οδηγιών. Όμως στις σύγχρονες διατροφικές προσεγγίσεις, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το τυρί έχει πλέον ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο στη διατροφή μας. Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια μπορούμε να βρούμε στην αγορά μια ευρεία γκάμα τυριών με λιγότερα λιπαρά ή και λιγότερο αλάτι ώστε να μη χρειάζεται να το στερηθεί κανείς», αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Βίκυ Πυρογιάννη.
Εξηγεί μάλιστα πως με τις σωστές προϋποθέσεις, το τυρί μπορεί να βοηθήσει στο να πετύχουμε το διατροφικό μας στόχο.
Για απώλεια βάρους
Το τυρί μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια μας να χάσουμε τα περιττά κιλά. «Τα τυριά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μας χορτάσουν ευκολότερα σε σχέση με άλλα τρόφιμα και άρα να βοηθήσουν να αποφύγουμε περιττά τσιμπολογήματα που συχνά ευθύνονται για την αποτυχία μιας δίαιτας», τονίζει η κ.Πυρογιάννη.
Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να φάμε λίγο τυρί για να χορτάσουμε παρά να τσιμπολογήσουμε διάφορες άλλες φαινομενικά πιο “light” τροφές.
Στην αγορά μπορούμε να βρούμε δεκάδες είδη τυριών με μειωμένα λιπαρά: cottage, κατίκι, ανθότυρο, λευκά τυριά άλμης, τυροκομικά προϊόντα με πολύ χαμηλά λιπαρά, (σσ. όπως η Ζεμύθα, που έχει μόλις 1% λιπαρά) και διάφορα κίτρινα τυριά φτιαγμένα από ημιαποβουτυρωμένο γάλα με το χαρακτηρισμό light.
Σημειώνουμε πως για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο light θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30% λιγότερα λιπαρά, ή και θερμίδες, σε συγκριση με το αντίστοιχο πλήρες λιπαρών.
Τυριά όπως τα παραπάνω μπορούν άνετα να ενταχθούν σε ένα καθημερινό διαιτολόγιο απώλειας βάρους, σε συγκεκριμένες ποσότητες, όπως δηλαδή συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα είδη τροφών σε μια ισορροπημένη δίαιτα.
Ωστόσο, όταν κάποιος κάνει δίαιτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να «αποχαιρετήσει» την παρμεζάνα, τη γραβιέρα και άλλα πιο λιπαρά τυριά. «Μπορούν και αυτά να παραμείνουν στη διατροφή μας, σε μικρότερες ποσότητες, ώστε να μην εκτοξεύουν το σύνολο των λιπαρών ή των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Εξάλλου, πολλές φορές αυτά τα τυριά είναι και πρωταθλητές σε περιεκτικότητα ασβεστίου, οπότε σίγουρα δεν θέλουμε να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας», αναφέρει η κ.Πυρογιάννη.
Για υπέρταση και αυξημένη χοληστερόλη
Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η «τσιμπημένη» χοληστερόλη του αίματος αφορούν όλο και περισσότερους ανθρώπους σήμερα και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας. Η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εδώ τα τυριά, ή τουλάχιστον τα περισσότερα τυριά, είναι περιορισμένα αλλά όχι απαγορευμένα.
Σύμφωνα με την κ.Πυρογιάννη, ο υπερτασικός ασθενής – που πρέπει να «μετράει» το αλάτι – μπορεί να επιλέξει ανάλατα ή τυριά με μειωμένο νάτριο. Μπορεί βεβαίως να φάει και λίγο πιο αλμυρό τυρί, αρκεί να προσαρμόσει το υπόλοιπο μενού με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεπεράσει σε συνολο την επιτρεπόμενη ποσότητα αλατιού. Αν, για παράδειγμα, δεν βάλουμε καθόλου αλάτι στα φασολάκια, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ένα μικρό κομμάτι φέτα, ή ακόμα καλύτερα με ανθότυρο, ανάλατη μυζήθρα ή φέτα με λιγότερο αλάτι.
Αντίστοιχα, τα τυριά μπορούν να παραμείνουν στο διαιτολόγιο των ατόμων με υψηλή χοληστερόλη, κυρίως στις light εκδοχές τους, είτε σε μικρές ποσότητες και μικρότερη συχνότητα, στο πλαίσιο όμως μιας δίαιτας με χαμηλά, γενικά, λιπαρά.
Οι γενικές συστάσεις
Ο γενικός κανόνας της ισορροπημένης διατροφής επιτρέπει 2 ή 3 μερίδες γαλακτοκομικών τη μέρα. Αυτές μπορεί να μοιράζονται σε γάλα, γιαούρτι και τυρί, με τη μια μερίδα τυρί να υπολογίζεται στα 30 γραμμάρια.
Από εκεί και πέρα, μπορούν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες, την ηλικία, τη δραστηριότητα και τις συνθήκες ζωής και υγείας του κάθε ατόμου.
Σε κάθε περίπτωση, οι διατροφικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από τη συμβουλή του διαιτολόγου – διατροφολόγου και βεβαίως του ειδικού γιατρού, στις περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα υγείας.
Extra tip
Και κάτι που δεν ξέραμε: Συχνά συνδυάζουμε το τυρί με φυτικές πηγές σιδήρου, π.χ. σπανακόρυζο ή φακές με φέτα. Γευστικά ταιριάζουν «γάντι», όμως θα πρέπει να ξέρουμε πως το τυρί μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου αυτών των φυτικών τροφίμων από τον οργανισμό. Αν, λοιπόν, έχουμε αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, καλό θα είναι να αποφύγουμε τέτοιους συνδυασμούς.