Το μωρό σας μεγαλώνει και αναρωτιέστε σχετικά με τα τι και τα πως της διατροφής του;
Η ένταξη της τροφής των «μεγάλων» ξεκινά αργά και προοδευτικά μετά τον 6ο μήνα.
Κι αν το αγελαδινό γάλα είναι η πρώτη και η πιο προφανής τροφή που σας έρχεται στο μυαλό, η απάντηση δεν είναι η αυτονόητη. Όλα τα έκδοχα ζωικού γάλακτος έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην απορρόφηση του σιδήρου. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ύπαρξης κάποιας αλλεργίας, που θα πρέπει να διερευνηθεί. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρχει κάποια διαταραχή μεταβολισμού των σακχάρων του γάλακτος. Για αυτούς όλους τους λόγους, η κατανάλωση άλλου γάλακτος πέραν του μητρικού ή τύπου μητρικού (φόρμουλα), δεν συνιστάται πριν τον 12ο μήνα.
Αντίθετα, το τυρί είναι μια κατηγορία τροφής, κατάλληλη να καταναλωθεί από τον 8ο μήνα ζωής του βρέφους. Φυσικά σε πολύ μικρές ποσότητες και συνήθως αναμεμειγμένο με άλλες τροφές, όπως η μπανάνα ή το αβοκάντο. Το τυρί έχει σχεδόν τη μισή περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γάλα, γεγονός που τα καθιστά πιο εύπεπτο. Επιπλέον, λόγω του ότι το τυρί αποτελεί στερεά τροφή, είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί η ποσότητα που καταναλώνεται, σε σχέση με μια υγρή τροφή.
Με ποιο τυρί να ξεκινήσω;
Τα τυριά με έντονη γεύση, όπως π.χ. το Cheddar ή η παρμεζάνα, δεν γίνονται εύκολα αποδεκτά από πολλά μωρά. Επίσης είναι σημαντικό τα τυριά να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, προκειμένου να μην επιβαρύνονται τα νεφρά του βρέφους. Για το λόγο αυτό προτιμήστε στην αρχή τα μαλακά τυριά με ήπια γεύση, όπως το cottage, το τυρί κρέμα, η ρικότα, η ανάλατη μυζήθρα ή το ανθότυρο. Απαστερίωτα και ανώριμα καλό είναι να αποφεύγονται. Τυριά που δεν έχουν καλλιεργηθεί: είναι τα «μουχλότυρα», δηλαδή είναι αυτά στα οποία προσθέτεις άλλους μικροοργανισμούς από τους συνηθισμένους (πχ μύκητες).
Μην ξεχνάτε πως η εισαγωγή νέων τροφών στο διαιτολόγιο ενός βρέφους θέλει δεξιοτεχνία, έμπνευση, πολλή υπομονή και παρατήρηση. Από δω και στο εξής χτίζονται οι πυλώνες τις διατροφικής κουλτούρας του παιδιού σας. Δώστε του την ευκαιρία να δοκιμάσει όλα όσα επιτρέπονται, ανάλογα με την ηλικία του, να γνωρίσει – και ίσως αρχικά να απορρίψει – και τις πιο «περίεργες» γεύσεις, που θα του επιτρέψουν μεγαλώνοντας να έχει ποικιλία και ποιότητα στη διατροφή του. Προσπαθήστε να αποφύγετε το συνηθισμένο και κατανοητό λάθος, του να αποφασίζετε εσείς για λογαριασμό του παιδιού σας τα γούστα του στη γεύση. Τι κι αν δεν αρέσει σε εσάς, για παράδειγμα, το κατσικίσιο τυρί; Μπορεί το παιδί σας να το λατρέψει!
O Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος & Certified Health & Wellness Coach.