Η μοτσαρέλα είναι είδος ημίσκληρου τυριού με περίεργη υφή, που μοιάζει με δεκάδες λεπτά νήματα μπλεγμένα σε μια μάζα.

Παρασκευάζεται από το γάλα νεροβούβαλων και δεν υπόκειται σε διαδικασία παστερίωσης. Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι κατάλευκη, μαλακή και διατηρείται σε νερό μέχρι να καταναλωθεί – συνήθως τρώγεται την ημέρα που παρασκευάζεται.
Πολλοί θεωρούν τη μοτσαρέλα ένα σχετικά άνοστο τυρί, όμως η φίνα γεύση της, μαζί με τα διατροφικά της οφέλη, συγκριτικά με άλλα, πιο δημοφιλή τυριά, την καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητή στους πιο…μυημένους. Υπάρχουν 3 τουλάχιστον λόγοι για να την προσθέσετε στη διατροφή σας:

1. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μόλις 15%,υπάρχει μάλιστα στην ελληνική αγορά και επώνυμη μοτσαρέλα με μόλις 8,5% λιπαρά (μιας και προέρχεται από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα) και αντίστοιχα πολύ λιγότερες θερμίδες. Έτσι μπορείς να την απολαύσεις περισσότερο από άλλα τυριά και «άφοβα»!
2. Είναι άξιος εκπρόσωπος της οικογένειας των γαλακτοκομικών, ως εξαιρετική πηγή ασβεστίου. To ασβέστιο ως γνωστό είναι απαραίτητο συστατικό για τη υγεία των οστών και των δοντιών καθώς επίσης δρα συνεργατικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Θυμήσου πως για να έχεις την μεγαλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό σου, πρέπει να φροντίζεις να συνδυάζεις το γεύμα σου με σολωμό, σαρδέλα ή αυγό.
3. Μπορεί να «ελαφρύνει» πιάτα, που συνήθως είναι «βαρύτερα», είτε γευστικά, είτε θερμιδικά. Έτσι μπορεί να συνοδεύσει άριστα τα ζυμαρικά, ενώ συνδυάζοντας την με προσούτο και ρόκα σε ζύμη πίτσας, έχει κανείς όλη τη γεύση, με λιγότερες θερμίδες!

H ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται απαραιτήτως και ποικιλία. H μοτσαρέλα είναι το ιδανικό τυρί για να μυήσει κανείς την οικογένειά του στην Ιταλική κουζίνα, εύκολα και γρήγορα: με μια σαλάτα καπρέζε (μοτσαρέλα, τομάτα, βασιλικό), μια πίτσα με φρέσκα λαχανικά και μοτσαρέλα ή πεντανόστιμες μπρουσκέτες με προσούτο, ρόκα και μοτσαρέλα, η Ιταλία φτάνει στο τραπέζι μας!
Στην Ελληνική αγορά μπορεί κάποιος να βρει φρέσκια μοτσαρέλα σε σακουλάκια με άλμη σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ. Η φρέσκια μοτσαρέλα του εμπορίου παράγεται από αγελαδινό ή βουβαλίσιο γάλα και η ημερομηνία ανάλωσής της κυμαίνεται μεταξύ 25 και 40 ημερών.
Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους, η παραδοσιακή, Ιταλική μοτσαρέλα είναι ένα τυρί που με τρία μόνο υλικά – φρέσκο, μη παστεριωμένο, γάλα, πυτιά και κιτρικό οξύ – μπορεί κανείς να φτιάξει και σπίτι του, ως γνήσιος Ιταλός τυροκόμος. Δείτε πώς εδώ.

O Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος Certified Health Wellness Coach