Το τυρί γενικά, αλλά και ειδικότερα η mozzarella με χαμηλά λιπαρά, η φέτα και η παρμεζάνα, συμπεριλαμβάνονται στο Top 10 των τροφών από τις οποίες προσλαμβάνουμε τη βιταμίνη B12 μαζί με άλλες ζωικές τροφές όπως το συκώτι, το γάλα, τα αυγά.

Τι είναι όμως η B12 και γιατί είναι χρήσιμη για τον οργανισμό μας;

Η Β12 παράγεται από αναερόβιους μικροοργανισμούς –δηλαδή βακτήρια που δεν χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν. Τέτοιοι βρίσκονται πολύ συχνά στον γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων.

Πώς αποκτούν τα ζώα τη B12 που εμείς προσλαμβάνουμε από τα ζωικά προϊόντα; Τα μηρυκαστικά, όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα, την απορροφούν από το έντερό τους. Άλλα ζώα τρέφονται τα ίδια με ζωικά προϊόντα, όπως γάλα, κρέας ή αυγά, ενώ πολλές φορές προσλαμβάνουν τη Β12 από ζωοτροφές που έχουν «μολυνθεί» με βακτήρια.

H B12 είναι θρεπτικό συστατικό που διατηρεί υγιή τα κύτταρα του αίματος και του νευρικού μας συστήματος, ενώ συντελεί στην παραγωγή του DNA, του γενετικού υλικού όλων των κυττάρων. Προφυλάσσει επίσης από μια μορφή αναιμίας, τη μεγαλοβλαστική αναιμία, που κάνει τον άνθρωπο να νιώθει αδύναμος και κουρασμένος.

Κατά την πέψη, η Β12 διαχωρίζεται από τη ζωική πρωτεΐνη που έχουμε φάει, με τη βοήθεια του υδροχλωρικού οξέος που παράγει το στομάχι μας, και στη συνέχεια συνδυάζεται με μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται επίσης στο στομάχι, για να απορροφηθεί τελικά από τον οργανισμό μας.

Ποιες είναι οι τροφές που προμηθεύουν τον οργανισμό μας με την τόσο χρήσιμη βιταμίνη Β12;
Οι πιο πλούσιες σε Β12 τροφές είναι το βόειο συκώτι και τα μύδια. Αμέσως μετά ακολουθούν όλες οι ζωικές πρωτεΐνες, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά, το γάλα και, βέβαια, το τυρί! Οι φυτικές τροφές –φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά κ.λπ.- δεν περιέχουν καθόλου Β12, εκτός αν είναι ενισχυμένες με Β12 κατά την επεξεργασία, όπως π.χ. ορισμένα δημητριακά πρωινού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει και ζωικές πρωτεΐνες, προσλαμβάνουν την απαιτούμενη Β12. Η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μερικών ή όλων των παρακάτω συμπτωμάτων: κόπωση, αδυναμία, ανορεξία, απώλεια βάρους, μεγαλοβλαστική αναιμία ή και προβλήματα νευρικής φύσης όπως «μυρμήγκιασμα» στα άνω και κάτω άκρα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι προβλήματα ισορροπίας, κατάθλιψη, κακό μνημονικό ή ενοχλήσεις στο στόμα και τη γλώσσα. Καλό είναι αν κανείς εμφανίσει συστηματικά κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, να απευθυνθεί στον γιατρό του για να ελέγξει το επίπεδο της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό του.

Πηγή: U.S. Department of Health & Human Services/National Institutes of Health