Ο οργανισμός μας χρειάζεται αλάτι, όμως το προσλαμβάνει ούτως ή άλλως από τις τροφές, χωρίς να χρειάζεται να το προσθέτουμε εμείς. Μάθαμε στο αλμυρό γιατί το συνδέσαμε με το νόστιμο αλλά, όπως συνήθως, υπερβάλλουμε!

Το πρόβλημα με το αλάτι είναι ότι, ακόμη κι αν καταργήσεις τελείως την αλατιέρα στο τραπέζι (πράγμα που είναι καλό να κάνεις, έχεις δεν έχεις πρόβλημα υγείας), ακόμη κι αν μειώσεις στο ελάχιστο τη χρήση αλατιού στην μαγειρική, αυτό κρύβεται καλά σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, που δεν περνάει καν από το μυαλό σου πως μπορεί να περιέχουν αλάτι.

Όταν λέμε «έτοιμες τροφές» εννοούμε τρόφιμα που έχει επεξεργαστεί ή παράξει ο άνθρωπος, όπως κονσέρβες, δημητριακά, σάλτσες, αλλαντικά, μπισκότα, τυριά, πίττες κ.λπ.

Το αλάτι βοηθάει στη λειτουργία των κυττάρων, ελέγχει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό μας και, βέβαια, τονίζει τη γεύση. Όμως η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε είναι λιγότερο από 6γρ ημερησίως (για τον μέσο ενήλικα) όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ εμείς στην πλειοψηφία μας καταναλώνουμε 10-12γρ. Η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι σημαντικά μικρότερη για τα παιδιά -κάτω από 4γρ/ημερησίως- δηλ. λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού. Να σημειώσουμε ότι, το 75% αυτής της ποσότητας αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από τροφές που είναι ήδη «αλατισμένες» κατά την παραγωγή τους.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μας πως η επιστημονική ομάδας της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας και δοκιμών, κατόρθωσε να παράξει φέτα Π.Ο.Π. με 40% λιγότερο αλάτι από την «κλασική» φέτα (η περιεκτικότητα αλατιού ανα μερίδα 30γρ. είναι μόλις 0,4γρ ενώ στην «κλασική» φέτα, οι τιμές αλατιού κυμαίνονται από 0,7-0,9γρ. ανα μερίδα προϊόντος). Η φέτα αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας φέτας Π.Ο.Π., δηλαδή γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα με 100% φυσικό τρόπο και έχει την πλούσια γεύση που αγαπάμε, όμως με σημαντικά λιγότερο αλάτι (μειωμένο χλωριούχο νάτριο και όχι αντικατάσταση του από άλλο είδος άλατος πχ. χλωριούχο κάλιο) . Βρίσκοντας αυτήν την πληροφορία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μιας και δίνει λύση σε πολλούς Έλληνες που δεν απαρνιούνται εύκολα τη φέτα, ζήτησα να μάθω περισσότερα για αυτό το νέο προϊόν. Ίσως η σημαντικότερη πληροφορία είναι πως το, κατά 40% μειωμένο, ποσοστό αλατιού στη φέτα παραμένει σταθερό από την ημερομηνία παραγωγής έως και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει όσο το τυρί παραμένει στην άλμη.

Μάλιστα, σε μετρήσεις που πραγματοποίησε η ομάδα των cheeselovers διαπίστωσε ότι είναι το μοναδικό προϊόν όπου οι αναγραφόμενες τιμές της συσκευασίας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, προϊόν ιδιωτικής ετικέτας μεγάλης αλυσίδας σουπερ μάρκετ που ελέγχθηκε στα διαπιστευμένα εργαστήρια «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών», παρουσιάζει τιμές άνω του 2%, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ποσοστό 1,3%.

Καλά νέα λοιπόν για όσους ανήκουν στις «ευπαθείς» ομάδες ή απλά επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η νέα φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ με λιγότερο αλάτι προσφέρει όλα τα καλά της κλασικής φέτας –νοστιμιά, ασβέστιο- ενώ παράλληλα μας βοηθάει να ελέγξουμε την πρόσληψη αλατιού.

Ο Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος Certified Health Wellness Coach