Όταν ήμουν μικρός, από τον φακό «έβγαινε» το «πουλάκι», και η φράση και μόνο ήταν ικανή να προκαλέσει γέλιο ή χαμόγελα, για να αποτυπωθεί φωτογραφικά μια στιγμή. Μετά το πουλάκι, σκάει το τυράκι!

Υιοθετώντας και ενσωματώνοντας το ξενόφερτο, τώρα όταν στηνόμαστε μπροστά στην κάμερα λέμε cheese (τυρί) και, είσαι δεν είσαι χαρούμενος, το αποτύπωμα δείχνει χαρά! Ωστόσο κάποιες φορές αυτό που αρχικά φαίνεται τυχαίο ή σύμπτωση, δεν είναι τελικά τόσο σύμπτωση. Μήπως δηλαδή τελικά το τυρί μάς κάνει όχι μόνο να φαινόμαστε χαρούμενοι, αλλά και να είμαστε χαρούμενοι;

Για όσους ξέρουν, αλλά και για αυτούς που δεν γνωρίζουν, το πώς νιώθουμε στο οργανισμό μας, και ειδικά στον εγκέφαλο μας, είναι αποτέλεσμα ορμονών. Συναισθήματα όπως η αισιοδοξία, η ηρεμία, η υπομονή, η καλοσύνη, η χαρά, η σωματική πληρότητα, αλλά και χαρακτηριστικά όπως η δημιουργικότητα και ο καλός ύπνος, έχουν μια κοινή ορμονική βάση, τη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη αποτελεί νευροδιαβιβαστή που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά και στον εγκέφαλο. Πέρα από τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί στον εγκέφαλο, η έκκριση σεροτονίνης έχει έναν ακόμα βασικό ρόλο, αυτόν του ελέγχου του μηχανισμού πείνας-κορεσμού. Η σύνθεση της σεροτονίνης σχετίζεται άμεσα με την διατροφή μέσω ενός απαραίτητου αμινοξέος, της τρυπτοφάνης. Αρκετές τροφές είναι οι «τροφές της χαράς» κι ανάμεσα σ’ αυτές βεβαίως και το τυρί!

Η μοτσαρέλα έχει την πρωτοκαθεδρία στην τρυπτοφάνη και ακολουθούν το cottage, το τυρί κρέμα, το cheddar, η παρμεζάνα και τελευταία το edam και η gouda. Ωστόσο, για να κρατήσει το “cheeeeese” περισσότερο, πέρα από την τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη και η ύπαρξη δυο ακόμα βασικών συστατικών/στοιχειών: βιταμίνες του συμπλέγματος B (βλέπε δημητριακά ολικής άλεσης) και βιταμίνη C (φρούτα και λαχανικά).

Και τώρα σκεφτείτε πόσοι συνδυασμοί με βάση το τυρί μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους όταν τους τρώμε, όπως μια χωριάτικη σαλάτα, ένας ντάκος, μια σπανακόπιτα ή χορτόπιτα με τυρί, μια μπαγκέτα με τυρί και λαχανικά, αλλά και πιο εναλλακτικοί συνδυασμοί όπως τυρί με φρέσκα ή ξηρά φρούτα ! Άπειροι είναι οι γευστικοί συνδυασμοί που με βασικό συστατικό το τυρί μπορούν όχι μόνο να μας ικανοποιήσουν γευστικά, αλλά να μας θρέψουν και να μας ευχαριστήσουν ολοκληρωτικά! Γι’ αυτό λοιπόν, μπροστά στον φακό αλλά όχι μόνο… say cheese, eat cheese, be happy!

Ο Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος Certified Health Wellness Coach