Ψήνουμε πατάτες dauphinoise, τηγανίζουμε πατάτες dauphine και ετοιμάζουμε μια κλασική κρεμμυδόσουπα, για τους cheeselovers της ζωής μας!

Πατάτες γκρατέν, σαν dauphinoise

Το όνομά της, παρ’ όλο που μοιάζει πολύ με εκείνο της επόμενης συνταγής, προέρχεται από την γαλλική περιοχή από όπου κατάγεται, την Ντοφινέ, η οποία μάλιστα είναι διάσημη για τα γκρατιναρισμένα πιάτα της. Στη δική μας εκδοχή έχουμε, φυσικά, προσθέσει και τυρί!

Υλικά

βούτυρο λιωμένο για το ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος

1 κιλό πατάτες 

300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρη

75 ml γάλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο

150 γρ. τ, κεφαλοτύρι, καπνιστό ημίσκληρο τυρί, κασέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190°C, στις αντιστάσεις.

Πλένετε και καθαρίζετε τις πατάτες. Καθαρίζετε το κρεμμύδι. Τα κόβετε σε λεπτές φέτες είτε με πολύ καλά ακονισμένο μαχαίρι είτε στο μαντολίνο (το ειδικό εργαλείο, που θα βρείτε και στα σούπερ μάρκετ).

Σε ένα καλά βουτυρωμένο σκεύος απλώνετε τις φέτες της πατάτας και του κρεμυδιού σε στρώσεις, αλατοπιπερώνοντας και πασπαλίζοντας με το μοσοχοκάρυδο.

Έπειτα, ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τις περιχύνετε. Μοιράζετε στην επιφάνεια το βούτυρο σε μικρά κομματάκια, καλύπτετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στην κάτω θέση του φούρνου, για περίπου 1 ώρα. 

Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από το σκεύος και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να ροδίζουν.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια, τυρένια κρούστα.

Βγάζετε το σκεύος από τον φούρνο, αφήνετε τις πατάτες να σταθούν για 10 λεπτά, να ξανατραβήξουν τους χυμούς τους και σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

Συνοδεύουν εξαιρετικά όλα τα κρέατα του γιορτινού τραπεζιού, αλλά αποτελούν και κύριο πάτο αν τις συνοδεύσετε με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

Μυστικό

Αν δεν σας αρέσει το άρωμα του μοσχοκάρυδου, αντικαταστήστε το με ένα μείγμα μπαχαρικών για πατάτες ή ακόμη με λίγο θυμάρι.

recette e12954 veritables pommes dauphines de noel

Πατάτες dauphine με παρμεζάνα & καπνιστό τυρί

Στην πραγματικότητα πρόκειται για κροκέτες πατάτας, με καταγωγή από τη Γαλλία. Όπου dauphine η γυναίκα του dauphin, του δελφίνου δηλαδή, του κληρονόμου του θρόνου. Στην κλασική τους εκδοχή δεν έχουν τυρί στα υλικά, όμως πιστέψτε μας αγαπητοί cheeselovers, τους πάει πολύ. Είναι ένα απίστευτης νοστιμιάς ορεκτικό, μια μπουκιά γεμάτη αρώματα και γεύσεις!

Υλικά

3 πατάτες, μεσαίου μεγέθος (περίπου ½ κιλό)

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδας

½ φλ. γάλα

½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αβγά

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

2 κουταλιές της σούπας καπνιστό σκληρό τυρί

ε.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράστε τις πατάτες με τη φλούδα τους (για να μην τραβήξουν υγρά) σε άφθονο νερό και αλάτι, για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Ξεφλουδίστε τες και λιώστε τες με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ).

Ζύμη για σου: Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, 1 πρέζα αλάτι και το γάλα. Μόλις λιώσει το βούτυρο ανακατεύετε και στον πρώτο κοχλασμό αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε αμέσως όλο το αλεύρι, κοσκινισμένο για να μην κάνει σβώλους και ανακατεύετε πολύ καλά. 

Επιστρέφετε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να μαζευτεί στο κέντρο, σαν μια μπάλα και να έχει ξεκολλήσει τελείως από τα τοιχώματα του σκεύους.

Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ.

 Όταν κρυώσει αρκετά το μείγμα, προσθέτετε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας με αυγοδάρτη. Δεν προσθέτετε το επόμενο αυγό αν πρώτα δεν ενσωματωθεί καλά το προηγούμενο. Στο τέλος θα έχετε μια ωραία λεία ζύμη.

Προσθέτετε μέσα τον πουρέ και τα τυριά και ανακατεύετε πολύ καλά. Καλύπτετε το μείγμα με μεμβράνη που ακουμπάει στην επιφάνειά του για να μη σχηματιστεί κρούστα και το αφήνετε για 6-8 ώρες ή αποβραδίς στο ψυγείο. Το μίγμα μπορεί να μείνει στο ψυγείο σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη απευθείας στην επιφάνειά του μέχρι και 8 ώρες).

 Βγάζετε από την ψύξη και αλατοπιπερώνετε ελαφρά (τα τυριά έχουν ήδη αλάτι) το μείγμα.

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα-φριτέζα, τόσο ώστε σχεδόν να καλύπτονται οι κροκέτες όταν μπουν μέσα.

Παίρνετε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια ποσότητα από τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και το σπρώχνετε με τη βοήθεια ενός άλλου κουταλιού στο λάδι που έχει κάψει αρκετά.

Τηγανίζετε τις κροκέτες για 3-4 περίπου λεπτά, όχι πολλές μαζί για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.

 Σερβίρονται ζεστές. Αν τις έχετε ετοιμάσει νωρίτερα, μπορείτε να τις ζεστάνετε για λίγα λεπτά στον φούρνο.

0ffb6d3933a778cdbcfb155eebc8ea3c

Κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα

Από τα πιο διάσημα πιάτα της γαλλικής κουζίνας, η κρεμμυδόσουπα είναι μία ιδανική επιλογή ακόμη και γιορτινά τραπέζια. Δεν θα ξεχάσετε  φυσικά το ψημένο ψωμί (κατά προτίμηση γαλλικού τύπου μπαγκέτα) με  λιωμένη γραβιέρα από πάνω!

Υλικά για 6-8 άτομα

8 μεγάλα κρεμμύδια (άσπρα ή κίτρινα, όχι κόκκινα), κομμένα σε χοντρές φέτες
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
3 φλιτζ. νερό
½ φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1 lt. ζωμός κοτόπουλου
½ lt. ζωμός βοδινός
6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μπαγκέτα
400 γρ. γραβιέρα (η γαλλική συνταγή θέλει ελβετική gruyere)

Εκτέλεση

 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια στο βούτυρο, περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια και τα υγρά τους σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε περίπου 1 ώρα. Τα βγάζετε από τον φούρνο (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε 3-4 κουτ. σούπας νερό) και με μια ξύλινη κουτάλα/σπάτουλα ξύνετε το σκεύος για να πάρετε τα κομματάκια της σάλτσας και των κρεμμυδιών που έχουν κολλήσει στο ταψί. Αυτό το βήμα δεν το παρακάμπτετε γιατί δίνει όλη τη γεύση!

Ξαναβάζετε τα κρεμμύδια και τα υγρά τους από το σκεύος πίσω στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε λίγο νερό και συνεχίζετε να μαγειρεύετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν, να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να πάρουν τα κρεμμύδια πολύ σκούρο καφέ χρώμα – πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς για να μην καούν.

Εφόσον έχει γίνει το καραμέλωμα (εάν όχι, προσθέτετε πάλι λίγο νερό μέχρι να εξατμιστεί και να πετύχετε το σωστό χρώμα), προσθέτετε τις 3 κούπες νερό, τους ζωμούς και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για 40- 50 λεπτά ακόμα.

Σε ένα ταψί βάζουμε την μπαγκέτα κομμένη σε φέτες και τρίβουμε επάνω τους πολλή γραβιέρα. Κρατάμτε γραβιέρα και για το τελευταίο στάδιο της συνταγής). Ψήνατε στο γκριλ τις φέτες μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει ωραίο χρώμα, και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Σερβίρετε την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα βαθιά μπολ, βάζετε από πάνω 2-3 φέτες μπαγκέτας και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λεπτοτριμμένη γραβιέρα. Ξαναβάζετε τα μπολ στο grill και μόλις λιώσει η γραβιέρα, σερβίρετε αμέσως.