Είναι αλήθεια πως το τυρί πρωταγωνιστεί συνήθως σε αλμυρές γαστρονομικές δημιουργίες, σε διάφορες παραλλαγές. Όμως, η παρουσία του μπορεί να είναι εξίσου απολαυστική και στα επιδόρπια.
Κατ’ αρχήν, το τυρί μπορεί από μόνο του να θεωρηθεί επιδόρπιο: τα περισσότερα από τα ελληνικά τυριά μπορούν κάλλιστα να συνοδευτούν με μέλι, μαρμελάδες, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σουσάμι και να γίνουν στη στιγμή γλυκιές απολαύσεις στις οποίες λίγοι μπορούν να αντισταθούν.
Την ίδια ώρα, το τυρί μπορεί είναι πρώτη ύλη για μερικά πασίγνωστα γλυκά – cheesecake, τιραμισού – και για άλλα λιγότερο γνωστά, αλλά το ίδιο νόστιμα, όπως αυτά που προτείνει το cheeselovers και τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι με λίγη ή… περισσότερη προσπάθεια.
{relatedarticle 619}
Σοκολατάκια με τυρί
(Πηγή: botanistas.gr)
- Ένα πακέτο γεμιστά μπισκότα της αρεσκείας μας
- 200 γρ τυρί κρέμα
- Κουβερτούρα ή λεύκη σοκολάτα
Σπάμε τα μπισκότα και τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με το τυρί κρέμα και χτυπάμε ωσότου προκύψει ένα κρεμώδες μίγμα. Ανάλογα με τη γέμιση των μπισκότων το χρώμα θα είναι από σκούρο έως δίχρωμο.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, απλώνουμε σε δίσκο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, να σφίξουν. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν – μαρί και βουτάμε τα σοκολατάκια. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με λίγο τρίμμα μπισκότου.
Κανταΐφι με γλυκιά μυζήθρα
(Πηγή: funkycook)
- 250 γρ φύλλο για κανταΐφι
- 150 γρ βούτυρο
- 250 γρ γλυκιά μυζήθρα
- 150 γρ γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή κυδώνι
- 2 κρυσταλλάκια μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 βανίλια
- Λίγο φυστίκι Αιγίνης κοπανισμένο
Θρυμματίζουμε τη μυζήθρα και την αναμιγνύουμε με τα αρωματικά και το γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο, χωρίς το σιρόπι του.
Πλάθουμε το μίγμα σε 10 μικρά ρολάκια. Ανοίγουμε το κανταΐφι για να αφρατέψει και το χωρίζουμε σε 10 ίσα κομμάτια. Σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθεί.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι και προσθέτουμε τη γέμιση κατά μήκος. Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Τα ρολά πρέπει να έχουν κενό ανάμεσά τους.
Ραντίζουμε τα κανταΐφια με το βούτυρο, το οποίο έχουμε ζεστάνει καλά.
Στη συνέχεια, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά στους 175 βαθμούς.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το σιρόπι που έχουμε κρατήσει από το γλυκό του κουταλιού.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, σιροπιάζουμε τα κανταΐφια και γαρνίρουμε με το φιστίκι. Τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι.
{relatedarticle 421}
Τυρο-γλυκό με πραλίνα
(Πηγή: https://www.syntagesmekefi.gr )
- 300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά παγωμένη
- 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 φλ. πραλίνα
- 2 φλ. φράουλες ή βατόμουρα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε να αφρατέψουν καλά.
Σε 6 χαμηλά ποτήρια, μοιράζουμε μια στρώση πραλίνα, μια στρώση από το μίγμα τυριού, κόκκινα φρούτα και επαναλαμβάνουμε.
Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε γαρνίροντας κάθε ποτήρι με ένα μπισκότο ή δυο σοκολατένια πουράκια.
Κιουνεφέ πολίτικο
(Πηγή: https://constantinoupoli.com/)
- 300 γρ φύλλο κανταΐφι
- 300 γρ τυρί μοτσαρέλα
- 200 γρ βούτυρο
- φυστίκι Αιγίνης ανάλατο
Για το σιρόπι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 220 ml νερό
- 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 λεμόνι
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και τρίβουμε το τυρί.
Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι για να αφρατέψει.
Παράλληλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να γίνουν σιρόπι μαζί με φλούδες από το λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε την υγρή βανίλια.
Τοποθετούμε την μισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι σε ένα βαρύ τηγάνι και ραντίζουμε με την μισή ποσότητα του βουτύρου. Πιέζουμε καλά το φύλλο και προσθέτουμε το τυρί. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, κλείνουμε καλά τα πλάγια και πιέζουμε ώστε το γλυκό μας να γίνει συμπαγές.
Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε για 7 – 8 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει χρυσίσει και ψηθεί η κάτω πλευρά και αναποδογυρίζουμε σαν ομελέτα, για να ψηθεί το ίδιο και η πάνω πλευρά.
Μόλις ψηθεί το γλυκό, αποσύρουμε από τη φωτιά, σιροπιάζουμε και γαρνίρουμε με το φυστίκι χοντροτριμμένο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε το κιουνεφέ στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά ωσότου χρυσίσει η επιφάνεια.