Ξέρουμε εμείς οι τυρολάτρεις πώς να συνδυάσουμε το τυρί με το κατάλληλο κοκτέιλ, τι γίνεται όμως αν επιχειρήσουμε να βάλουμε τυρί μέσα στο κοκτέιλ ως συστατικό;
Τι εννοούμε; Να χρησιμοποιήσουμε ως συστατικό του κοκτέιλ κάποιος είδος τυριού που, φυσικά, θα πρέπει να ταιριάζει με τα υπόλοιπα συστατικά.
Η ιδέα αυτή μπορεί, σε μια πρώτη ανάγνωση, να φαίνεται περίεργη, αλλά τα πράγματα απλοποιούνται αν σκεφτούμε ότι το τυρί είναι στην ουσία γάλα, ήδη υπάρχον συστατικό σε αρκετά αλκοολούχα ποτά και συστατικό των συνταγών πολλών άλλων. Νέα μόδα λοιπόν, που μιλά τα «χορταστικά» κοκτέιλ, με τα αγαπημένα μας οινοπνευματώδη ποτά, αλλά και την προσθήκη τυριού που τους δίνει ξεχωριστή γεύση.
Οι συνδυασμοί που προκύπτουν είναι πολλοί, αρκεί να ξεχωρίσουμε τη γεύση του κάθε τυριού και να δούμε με τι ταιριάζει καλύτερα, με ποιο ποτό και ποια άλλα συστατικά, ώστε να συμπληρώσουμε τη δημιουργία μας.
Ιδού μερικές ιδέες από Αμερική και Αγγλία, για να εμπνευστείτε:
• Από το Σικάγο μας έρχεται το κοκτέιλ-επιδόρπιο ΜacSwiney που αναμειγνύει κρεμώδες Mascarpone, με εξαιρετικής ποιότητας Γαλλικό Cognac, Crème de Noyaux, Kirsch, σιρόπι βανίλιας, χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες Burlesque Bitters στο τελείωμα.
• Στο Λας Βέγκας βρίσκουμε το Spaghetti Western: Περιλαμβάνει Gin, ένα σιρόπι από τομάτα, βασιλικό και λευκό ξύδι που φτιάχνει το συγκεκριμένο μπαρ και ονομάζει Caprese (όπως τη γνωστή σαλάτα), Campari, λεμόνι, λικέρ μούρου και αφρό Mozzarela και μπαλσάμικου.
• Στο Σαν Φρανσίσκο μπορούμε να πιούμε το Coat of Arms: Αποτελείται από σπιτικό Βερμούτ, Drouin Calvados με καρυκεύματα και βάμμα από καπνιστό κατσικίσιο τυρί.
• Στη Νέα Υόρκη πίνουμε Τζιν με Camembert: Τζιν, Camembert, χυμός λεμονιού και σιρόπι τζίντζερ.
• Στο πιο κοντινό μας Λονδίνο συναντάμε το Blue Cheese and Chocolate Martini: Τζιν, κακάο, ελαιόλαδο και απόσταγμα Ροκφόρ.
Είναι γεγονός ότι οι bartenders ή mixologists, όπως λέγονται αν εξειδικεύονται στα ιδιαίτερα κοκτέιλς, έχουν μεγάλη φαντασία και μπορεί να μας προτείνουν συνδυασμούς που ούτε θα περνούσαν από το μυαλό μας. Οι συνταγές άπειρες.
Το ερώτημα είναι αν εμείς, ως γνήσιοι τυρολάτρεις, θα θελήσουμε να δοκιμάσουμε τα αγαπημένα μας τυριά ακόμα και συνδυασμένα σε πιο περίπλοκες, αλλά και πιο περίεργες γεύσεις!