Η ιδέα είναι μια: να μαζέψουμε φίλους στο σπίτι και να απολαύσουμε τυρί με γιορτινές φυσσαλίδες στα ποτήρια μας…

Το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή για να μην παρεξηγηθούμε: είμαστε της άποψης πως ο αφρώδης οίνος, ακόμη και η σαμπάνια, δεν είναι μόνο για την Πρωτοχρονιά και για τους γάμους. Είναι για κάθε φορά που θέλουμε να γιορτάσουμε κάτι, από τα γενέθλιά μας, μέχρι το τέλος μιας κουραστικής μέρας. Αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι ότι , εμείς ειδικά, προτιμάμε να συνοδεύεται από τυρί!

Η βασική αρχή είναι ότι οι φυσσαλίδες της σαμπάνιας, του Prosecco, του Moscato d’ Asti και κάθε άλλου αφρώδους οίνου, είναι λες φτιαγμένες για να αναδεικνύουν την κρεμώδη ομορφιά (και τα πολύ υψηλά λιπαρά) όλων των πλούσιων τυριών, στον πειρασμό των οποίων ενδίδουμε μέσα στις γιορτές.

Επειδή όμως όλα τα «πλούσια» τυριά δεν είναι το ίδιο και οι γεύσεις τους διαφέρουν, εδώ προτείνουμε 4 γάμους πολύ…πετυχημένους:

1. Triple Crème & Prosecco

Η περιεκτικότητα των πολυτελών triple crème σε φυσικό λίπος γάλακτος είναι μεγαλύτερη από 75% κι αυτό τους δίνει την απαλή, κρεμώδη, πλούσια γεύση τους. Τέτοια τυριά μπορεί να είναι μαλακά, όπως το mascarpone, ή ημίσκληρα όπως το Boursault, το Brillat-Savarin, St. André, αλλά και ορισμένα Brie. Η βασική αίσθηση όταν τα γεύεσαι είναι ο συνδυασμός κρέμας και αλατιού, με ανεπαίσθητες νότες μανιταριών και οι έντονες φυσσαλίδες ενός (κατά προτίμηση ξηρού) Prosecco frizzante απογειώνουν την εμπειρία.

2. Ελβετική Gruyère & Champagne

Η Γαλλική σαμπάνια, ο γνήσιος καμπανίτης οίνος, βρίσκει το ταίρι του ανάμεσα στα βουτυράτα, κίτρινα τυριά των Άλπεων… Άξιος εκπρόσωπός τους η ελβετική γραβιέρα, (Gruyère) όπου έχουν τη ρίζα τους όλες οι γραβιέρες του κόσμου! Οι ευγενικές φυσσαλίδες της σαμπάνιας αναδεικνύουν τις νότες καρυδιού στο τυρί – μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε, αν τα βρείτε, τα επίσης αλπικά Apenzeller και Challerhocker.

3. Παρμεζάνα & Lambrusco

Αυτός ο κόκκινος αφρώδης οίνος της Ιταλίας είναι λογικό να προτιμά μια…νύφη, όχι απλά Ιταλίδα, αλλά και από την ίδια περιοχή, την Emilia-Romagna. Το ταίρι του, η παρμεζάνα, η αυθεντική Parmigiano Reggiano. Ελλείψει αυτής, συμβιβάζεται εύκολα με μια επίσης συμπατριώτισσα Grana Padano, αλλά και με το ολλανδικό Old Amsterdam.

4. Stilton & Moscato D’Asti

Το ημίγλυκο αυτό κρασί με τις ήπιες φυσσαλίδες, και την σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, συνοδεύει υπέροχα ένα δυναμικό μπλε τυρί σαν το Stilton (αλλά και το αντίστοιχα δυναμικό, ισπανικό Cabrales). Η γλύκα του κρασιού και οι φουτώδεις νότες τους, μαλακώνουν την αψάδα και την αλμύρα του μπλε τυριού, με αποτέλεσμα μια απολαυστική, γευστική εμπειρία.

Είτε λοιπόν ξεκινάτε με βάση το τυρί, είτε με βάση τον αφρώδη οίνο, βρείτε το σωστό ταίρι και μην ξεχνάτε πως η ιδέα είναι μια: να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς ακόμη καλύτερα!