Καθώς δροσίζει ο καιρός επανερχόμαστε σιγά-σιγά στα κόκκινα κρασιά…

Έχουμε πει και θα συνεχίσουμε να το λέμε πως το «ζευγάρωμα» γεύσεων δεν είναι ποτέ απόλυτο, ούτε απαράβατος κανόνας που πρέπει να ακολουθούμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Η γεύση είναι ως ένα σημείο υποκειμενική και οι προτάσεις γευστικών παντρεμάτων είναι ακριβώς αυτό: προτάσεις πουανοίγουν το δρόμο για τις δικές σας δοκιμές και γευστικά ταξίδια.

Τώρα που φθινοπώριασε και ο καιρός σηκώνει κόκκινο κρασί, προτείνουμε να ανοίξετε ένα Merlot –ένα από τα πολλά, εξαιρετικά, Ελληνικά, ή ένα ξένο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας- και να το απολαύσετε με λίγο, ή περισσότερο, τυράκι…

Merlot είναι ποικιλία μαύρου –σκούρου κόκκινου- σταφυλιού που στην οινοποιία, είτε αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες, είτε χρησιμοποιείται αποκλειστικά, σε αυτό που αποκαλείται μονοποικιλιακό κρασί. Ένα Merlot μπορεί να περικλείει αρώματα δαμάσκηνου, κερασιού, μούρου και άλλων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, φύλλων καπνού, μανιταριών, κέικ φρούτων, μέντας, σοκολάτας, κέδρου…
ενώ η γεύση του, ανάλογα με την παλαίωση και την γεωγραφική προέλευση- κυμαίνεται από ελαφριά ως πλούσια και στιβαρή.

Τυριά που ταιριάζουν, κατά κοινή ομολογία, με το Merlot είναι:

• Τα ιταλικά, Asiago και Παρμεζάνα, είτε Reggiano είτε Grana Padano, και τα δυο από αγελαδινό γάλα, με πλούσια γεύση και εύθριπτη υφή.
• Τα ελληνικά ΠΟΠ τυριά, Κασέρι και Γραβιέρα Κρήτης.
• Το Emmental, με τις χαρακτηριστικές τρύπες και την ελαφρώς γλυκιά γεύση με νότες ξηρών καρπών, αλλά και το Gouda, ειδικά το παλαιωμένο.
• To δανέζικο Havarti, κρεμώδες, με ήπια γεύση, από αγελαδινό γάλα.
• To Provolone, ένα ημίσκληρο τυρί με έντονη γεύση
• Το καπνιστό Cheddar, όπως και το δικό μας Μετσοβόνε.

Από εκεί και πέρα, ακολουθώντας, όχι αναγκαστικά κατά γράμμα, τον γενικό κανόνα ότι ένα πλούσιο κόκκινο κρασί έχει ως καλύτερο ταίρι ένα κίτρινο τυρί με πολλά λιπαρά, δοκιμάζετε και αποφασίζετε!