Τα τυριά που ταιριάζουν καλύτερα με τις μπύρες της κατηγορίας lager.

Κατ’αρχάς να τελειώνουμε μια και καλή με τη θεωρία ότι μόνο το κρασί είναι ικανό να συνοδεύσει φαγητό, ιδιαίτερα τυρί. Μια ξανθιά μπύρα μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι σε κάθε κρασί δίπλα ένα τυρί, φτάνει να έχει γίνει το σωστό πάντρεμα.

Όπως λέει ξεκάθαρα ο Marc Stroobandt, καταξιωμένος beer sommelier στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαίροντας τα χαρακτηριστικά της «η μπύρα είναι τέλειο ζευγάρι για το φαγητό λόγω της περιπλοκότητας των γεύσεών της και της ικανότητας που έχει να δροσίζει και να ξεδιψάει, καθώς και να διαδρά με πολλές διαφορετικές γεύσεις. Η μπύρα έχει ήδη ξεκινήσει τη δουλειά της πριν το γεύμα, καθώς ο λυκίσκος ερεθίζει την όρεξη».

Ενώ λοιπόν έχουμε συνηθίσει, όταν σκεπτόμαστε μπύρα, ο νους μας να τρέχει σε αλλαντικά και λουκάνικα –κατά τη Γερμανική παράδοση- μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να κάνει άλλα παντρέματα… ξεκινώντας από αυτό της ξανθιάς μπύρας με το τυρί.

Ποιες μπύρες είναι οι περίφημες «ξανθές»; Ξανθές (κι ας περιλαμβάνει ο όρος και τις πιο…κοκκινομάλλες) ονομάζουμε τις Lager, μια πολύ μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει όλες τις μπύρες χαμηλής ζύμωσης, που είναι ελαφριές, με έντονη την αίσθηση του ανθρακικού. Ξανθές είναι οι Amber ή οι κοκκινόχρωμες Lager, οι Bocks (δυνατές μπύρες αλλά χαμηλής ζύμωσης), οι Dark ή Dunkel Lagers, οι Pilseners (Pils) και οι Rauchbier (καπνιστές).

Λαμβάνοντας υπόψη τον χρυσό κανόνα της ισορροπίας, όπου μια γεύση δεν πρέπει να επισκιάζει την άλλη, αλλά να τη «σιγοντάρει», οι ξανθές μπύρες προτιμούν, κατά κανόνα τα κίτρινα τυριά, χωρίς αυτό να αποκλείει τον συνδυασμό τους και με άλλα. Γενικεύοντας, αλλά όχι απλουστεύοντας, οι ξανθιές αγαπούν πολύ τη στρογγυλάδα του Cheddar, την κρυφή γεύση ξηρού καρπού της ώριμης Gouda, το Ισπανικό Manchego και τις πιο γλυκές Ελληνικές γραβιέρες ή ένα ήπιο κασέρι.

Με δεδομένο ότι όλες οι ξανθιές δεν έχουν την ίδια ένταση, ούτε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποιον από τους παρακάτω συνδυασμούς:

Amber Ale ή Rauchbier: Καπνιστό Gouda ή άλλο, ήπιο, καπνιστό τυρί
Pilnser: Brie
Weissbier: Chèvre, Φέτα, κατσικίσια μαλακά τυριά, Κατίκι Δομοκού, Boursin, Μozzarella, Ανθότυρο, Μανούρι

De gustibus et de coloribus, όμως, δεν υπάρχει περιορισμός! Γι’αυτό πειραματιστείτε άφοβα κι ανακαλύψτε τον δικό σας αγαπημένο συνδυασμό.