Το φρέσκο κατσικίσιο, αλλά και άλλα τυριά, αναδεικνύουν τα αρώματα των βοτάνων στο τζιν και το λεμόνι…

Θεωρούμε προφανή συνδυασμό το κρασί με το τυρί, που γευόμαστε με κάθε ευκαιρία, από τα εγκαίνια καλλιτεχνικών εκθέσεων, μέχρι βραδιές cheese & wine σε ψαγμένα, αστικά σπιτικά, ή συναντήσεις στα διάφορα Wine Bars που ξεφύτρωσαν σα μανιτάρια στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε επίσης καλά, παραδοσιακά, τον κλασικό τυρομεζέ που συνοδεύει τέλεια το ούζο, το τσίπουρο ή το όποιο απόσταγμα… Τι γίνεται όμως όταν θελήσει κανείς να συνδυάσει πιο ειδικά ποτά ή κοκτέιλς με το αγαπημένο τυρί; Γιατί αυτά τα πίνουμε συνήθως ξεροσφύρι, ή περιοριζόμαστε στους ξηρούς καρπούς όταν δεν θέλουμε να μας χτυπήσουν κατακούτελα;

Τώρα που ο καιρός σιγά-σιγά ανοίγει, τι πιο ωραίο από ένα τζιν-τόνικ, σούρουπο, σε μια όμορφη βεράντα; Απάντηση: δύο τζιν-τόνικ! Απαραίτητο άρα να τα συνοδεύσουμε με κάτι στερεό, που θα ενισχύσει όμως τη γεύση τους αντί να τη σκεπάσει.

Μην ανησυχείτε! Το αγαπημένο τυρί δίνει και πάλι τη λύση, φτάνει βέβαια να διαλέξετε το κατάλληλο. Το τζιν, με το χαρακτηριστικό άρωμα από άρκευθο (juniper, το κουκούτσι του κεδρόμηλου) και την υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, απαιτεί σε γενικές γραμμές παχύ τυρί με χαρακτηριστική γεύση. Ταιριάζει αρμονικά με ημίσκληρα πρόβεια τυριά, όπως το Πεκορίνο, ενώ ένα φρέσκο κατσικίσιο τυρί, με νότες βοτάνων, αναδεικνύει το άρωμα του τζιν και ισορροπεί το λεμόνι. Ενδιαφέρον είναι επίσης να το συνδυάσει κανείς με ένα φίνο καπνιστό τυρί, αλλά και με το πληθωρικό Stilton, που ενώ έχει έντονη γεύση, συμπληρώνει ιδανικά τα αρώματα του τζιν.

Ετοιμάστε λοιπόν μια ωραία πιατέλα με δυο-τρία από τα παραπάνω τυριά, βάλτε από δίπλα σκέτες φρυγανιές που δεν θα αποσπάσουν τους κάλυκές σας από τους βασικούς πρωταγωνιστές, και ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα, δυο, τρία κλασικό τζιν-τόνικ* με μια φλούδα λεμονιού ή λάιμ χωρίς να ανησυχείτε για το…άδειο στομάχι σας!

 

*Υπενθυμίζουμε ότι όσο τυρί κι αν έχουμε φάει συνοδεύοντας το ποτό, αν παρασυρθείτε από τις γεύσεις και την παρέα και πιείτε περισσότερα από ένα, φροντίστε να μην οδηγήσετε!